A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszaesett az illegális migráció a márciusi korlátozásokkal


A szerb kormány a tavaly tavasszal meghozott intézkedésekhez hasonlóan most is kijárási tilalmat rendelt el. Ez nagyban befolyásolhatja az illegális bevándorlást, hiszen a Szerbiában rekedt migránsok nem indulhatnak el Európa felé, megsértve Magyarország határait.


A koronavírus harmadik hullámának fertőzésveszélye miatt elrendelt kormányzati korlátozó intézkedések életbe lépése hatással van az illegális migráció alakulására is. Már a járvány első hullámának idején is látszott, hogy a balkáni illegális bevándorlási útvonal országainak veszélyhelyzeti intézkedései, a zárások visszaszorították a menekülthullámot. Akkor Szerbia is hermetikusan lezárta a határait, kijárási tilalmat rendeltek el, a menekülttáborokat őrzését is megerősítették, emiatt 2020 tavaszán hat héten át szinte megszűnt az illegális migráció, a magyar határrendészek csak 30-50 jogsértés miatt intézkedtek egy-egy héten.

A hétvégén újra ezekhez az intézkedésekhez nyúlt a szerb kormány, ez pedig azonnal meglátszott a migrációs jogsértések alakulásában, a két héttel ezelőtti 2500 feletti esetszám lényegesen csökkent. Mivel Szerbia március 16-án reggel bejelentette, a belgrádi válságstáb egyelőre csak egy hétre, de újra bevezeti a kijárási és az üzletek nyitvatartására vonatkozó tilalmakat, a migrációs ügyekre szakosodó bűnügyi felderítés adatai szerint drasztikus visszaesésre lehet számítani az illegális határforgalom terén.

Március 8-a és 15-e között 1620 esetben kellett intézkedniük a magyar rendőröknek a szerb és a román határt érintő illegális határátlépésekkel kapcsolatosan. 951 migránst az Ideiglenes Biztonsági Határzár megsértése közben értek tetten, ők maguktól visszafordultak Szerbia felé. 601 illegális bevándorlónak sikerült bejutnia magyar területre, őket a határsáv tíz kilométeres körzetében fogták el a rendőrök, míg 68 főt embercsempészek próbáltak az ország nyugati határa felé szállítani.

A legnépesebb csoport 39 fős volt, magukat szír polgárnak valló családok szöktek át Gara térségében az országba március 14-én. A csoport nagy valószínűséggel egy kisteherautóval ment volna tovább, de a magyar rendőrök még a találkozás előtt elfogták a migránsokat, az embercsempész ezt távolból észlelhette, s természetesen nem jelentkezett utasaiért. A rendőrök szerint egyébként a hétvégi lezárásokkal már híre ment a szerb területen várakozó migránsok között, hogy újabb kijárási tilalom várható, így több száz migráns gyűlt össze a határ közelében, akik nagyobb csoportokban próbáltak átszökni azon a területen, ahol a földrajzi helyzet miatt pár száz méteres szakaszon nincs műszaki zár. A rendőrség és a honvédség ezen a területen, Hercegszántó közelében nagyobb erőkkel vigyázza a határt, senki nem juthat át az őrvonalon.

Az embercsempészek legszemtelenebbje az a bolgár sofőr volt a múlt héten, aki üres vontatmányával Hollandiába indult március 12-én használt autóért. A 44 éves sofőr úgy gondolta, kifelé se menjen üresen, ezért Szabadkánál megegyezett hat szír migránssal, hogy ha azoknak sikerül megmászniuk a határt védő kerítést, akkor a magyar oldalon felveszi őket és vállalja a hollandiai fuvart fejenként ezer euróért. A rendőrök elfogták a sofőrt, embercsempészet bűntett miatt eljárás indult ellene, autóját, mint a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált eszközt lefoglalta a hatóság. A hat utast kihallgatásuk után kiutasították Magyarország területéről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések