A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Varga Judit: A nőiség kihívásokkal néz szembe


Az áldozatsegítő rendszer fejlesztéséről is beszélt egy nőnapi konferencián a miniszter.


– Nőnek lenni a történelem során mindig bátor vállalkozás volt – mondta el a Fiatal Családosok Klubjának nőnapi konferenciáján Varga Judit igazságügyi miniszter. Tuzson Bence államtitkár a nők társadalomi szerepéről beszélt előadásában.

Komoly névsorral tartotta meg idén online nőnapi konferenciáját a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). Király Nóra alapító elnök köszöntőjében már felvezette, hogy minden nő mellett ott kell állni, főleg a jelenlegi járványos helyzetben. Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke utalt arra, hogy tavaly még az MTA-n tartották ezt az eseményt, egy év telt el, és lám, mennyi minden megváltozott. Szerinte bebizonyosodott, hogy óriási szerepe van a nőknek a világban.

– Nőnek lenni a történelem során mindig bátor vállalkozás volt.

Olyan világban élünk, ahol a feminizmus erőszakossá vált, talán átesett a ló túloldalára. A nőiség kihívásokkal néz szembe, mert a klasszikus női értékek, karakterjegyek is kezdenek feloldódni a világban


– kezdte beszédét Varga Judit. Az igazságügyi miniszter arról beszélt, hogyan építették ki, és fejlesztik folyamatosan az áldozatsegítés rendszerét. – A fővárosi és a megyei kormányhivatalokban működnek, és már öt központ is segíti az áldozatokat országszerte.

Könnyítették a hozzáférést, valamennyi szolgáltatás térítésmentesen, a rászorultság vizsgálata nélkül elérhető – fejtette ki az igazságügyi miniszter.


Hozzátette: több kríziskezelési lehetőség is elérhetővé vált, pszichológusi segítséget lehet igénybe venni, anyagi lehetőségeket is felajánlanak a klienseknek.

– A világjárvány az elesetteket még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta, az áldozatsegítő vonal ezért folyamatosan elérhető – hangsúlyozta Varga Judit.

– Közvetlenül az állami segélyszolgálat is felkeresi a korábbi áldozatokat. Az elért ügyfelek számának gyors növekedése már megfigyelhető. A cél az, hogy minden megyeszékhelyen elérhető legyen ez a szolgáltatás – húzta alá az igazságügyi miniszter.

Az áldozatsegítő rendszer összetett: az Igazságügyi Minisztérium tavaly hatvan szervezettel együtt készített szakmai jelentést, ez alapján írták át a jogszabályokat, hogy hatékonyabb védelmet biztosítsanak az áldozatoknak – részletezte Varga Judit, aki fontos együttműködésnek nevezte a minisztérium és a baptista szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni fellépését.

A tárcavezető a rendőrséggel való közös munkát is dicsérte:

    a jövőben a rendőrség területi szerveinél áldozati referensek közvetlen kapcsolatban állnak majd az áldozatsegítő központokkal,


Wopera Zsuzsa pedig miniszteri biztosként felel a munkáért – árulta el a miniszter. – Folytatjuk a megkezdett munkát – mondta Varga Judit, majd boldog nőnapot kívánt.

Tuzson Bence államtitkár szerint a családban betöltött női szerep egy nagyon nehéz feladat. – Jelenti a gyerekvállalást, és az erről való döntést. Ugyanakkor lemondást is jelent, ha ezt vállalják a nők, visszatérni a munka világába pedig mindig sokkal nehezebb – sorolta.

A gondoskodás a másik fontos szempont, szerinte enélkül nem nevezhető családnak a család.


– Összetartó erő: ezt csak a hölgyek tudják biztosítani – húzta alá.

– A család a társadalom alapegysége. Erős családok nélkül nincsenek erős települések, ezek nélkül pedig az ország és a nemzet sem lehet erős. A nők tudnak erre képessé tenni minket


– fejtette ki Tuzson Bence.

– Magyarországon a vezető pozíciókban negyven százalékos a nők aránya, ez a szám Európában kiemelkedőnek számít


– színesítette egy fontos adattal előadását az államtitkár, aki szerint a nők új szemléletet adnak a munkavégzésben is, rengeteg problémát egyszerűbben tudnak megoldani, mint a férfiak.

– Mi a kormány szerepe a nők társadalmi helyzetével kapcsolatban? – tette fel a kérdést Tuzson. Szerinte

nem kell dönteni senki fölött, hanem segíteni kell, hogy egy nő meghozhassa a saját döntését.


Ha valaki a munkát választja, akkor abban kell segítenie, biztonságot adnia egy kormányzatnak.

A családtámogatási rendszer pont ezt a biztonságot adja meg az államtitkár elmondása szerint. Azt is hozzátette: A bűncselekményeket meg kell előzni, és segítséget kell nyújtanunk azoknak, akik áldozattá válnak. – Fontos, hogy legyen olyan szervezet, ahová lehet fordulni – húzta alá. Elmondása szerint

az áldozatok most már egyre több helyre fordulhatnak, és van olyan telefonszám, amit ha felhívnak, akkor választ és segítséget kapnak.


A férfiaknak abban van komoly szerepe, hogy a nők a döntésüket végre tudják hajtani. – Ők segítenek abban, hogy a férfiak döntéseiből is tettek legyenek – zárta mondandóját Tuzson Bence.

Wopera Zsuzsa miniszteri biztos a családok védelmének polgári peres eszközeiről beszélt. – Előfordulhat olyan is, hogy egy család már nem működőképes, ezt is kezelnie kell a jognak. Fontos, hogy a felek közötti konfliktust oldani tudja a szabályrendszer – fejtette ki. Szerinte az új polgári perrendtartási szabályok sokat segítenek ezekben a helyzetekben.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések