A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vakcinát kínáló csalókra figyelmeztet a rendőrség


Minden egyes vakcinát rendőri kísérettel visznek az oltópontokra és a háziorvosokhoz, egyetlen ampulla sem kerülhet jogszerű módon magánkézbe. Ha ilyen anyag kerül fel egy adásvételi portálra, az vagy lopott vagy csalás áll a háttérben.


Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a Facebookon hívta fel a figyelmet koronavírus elleni vakcinákat kínáló csalókra. A rendőrség szerint a legtöbb esetben internetes platformokon próbálkoznak átveréseikkel a veszélyhelyzetet kihasználó szélhámosok, ezért a szakértők a bűnmegelőzést is erre a felületre összpontosítják.

Az ORFK saját maga irányítja a vakcinaszállítmányokat, rendőri védelem mellett, így teljesen kizárt, hogy abból egy adag is illetéktelen kezekbe kerüljön.


Az oltást is csak orvosok végezhetik el, de magánrendelésen nem adható be a vakcina. A Covid–19 elleni vakcina egyik fajtája sem szerezhető be legálisan magánúton, sem Magyarországon, sem máshol.
A csalók is tisztában vannak ezzel, ezért klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen vagy telefonon igyekeznek megtéveszteni a kiszemelt áldozatokat. Leginkább az idős embereket veszik célba, akiket közösségi oldalakról néznek ki maguknak. Ha a vakcina tiltott eladása nem jön be, akkor az oltásra hivatkozva adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártyás adatokat kérnek el arra hivatkozva, hogy a járvány miatt támogatást utalnának át a hívott személynek, s egyúttal a védőoltásra is regisztrálva lesznek.

Molnár Gábor adatvédelmi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ezeket soha, senkinek nem szabad megadni úgy, hogy nem tudjuk, pontosan ki, milyen cég, mely kormányzati szerv vagy hivatal képviseletében telefonál, veszi fel a kapcsolatot elektronikus levelezéssel.
A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei az ilyen bűncselekmények megakadályozására több hasznos tanácsot is közzétettek a magyar rendőrség hivatalos Facebook-oldalán.
Mindig ellenőrizni kell, hogy valóban a hivatkozott szervezet vagy hivatal kereste meg a polgárt, fel kell venni a kapcsolatot az intézmény interneten megtalált ügyfélszolgálatával!

Ellenőrző kérdéseket kell feltenni a hívónak, elkérve az általa képviseltnek mondott szervezet elérhetőségét, az ő pontos nevét, beosztását. A csalók ezen a ponton szokták letenni a telefont.


Ha átutalás kerül szóba és annak lebonyolítását is vállalja a hívó, az egyértelműen bűncselekményre utal! Bankkártya- és személyes adatait semmilyen körülmények között ne adja meg senki!
A rendőrség kéri, ha valakit ilyen ügyben kerestek meg, akkor értesítse a hatóságot az ingyenesen hívható 112-es segélyvonalon, hogy a telefonhívás lenyomozásával a rendőrök közelebb kerülhessenek a szélhámosokhoz.

Az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi...

Közzétette: Magyar Rendőrség – 2021. március 5., péntek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések