A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra hazudott Brüsszel a vakcinaszerződésekről


Az elosztási mechanizmus, a szállítási ütemezés és késlekedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el, vagyis ez derül ki azokból a szerződésekből, amelyeket Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár és magazin üzletág igazgatója nemrég bemutatott. Ma pedig újabb részletek derültek ki, mivel Müller Cecília elmondta, hogy Magyarország külön szerződéseket az európai uniós gyártókkal nem köt.


A napokban Ómolnár Miklósnak sikerült megszereznie több brüsszeli vakcinaszerződés dokumentumait is. Ezekből kiderült, hogy a brüsszeli állításokkal ellentétben nem a tagállamok, hanem az Európai Bizottság (EB) szerződött a nyugati vakcinagyártókkal.

A Mediaworks bulvár és magazin üzletág igazgatója elmondta azt is, hogy a szerződések "nagyon elnagyoltan" a szállítási határidőket tartalmazzák, de az arra vonatkozó szankciókat már nem, vagyis a cégek gyakorlatilag akkor és annyit szállítanak le az oltóanyagokból, amennyit és amikor akarnak.

Ómolnár Miklós kiemelte, hogy "a tagországok nem szerződtek a vakcinagyártókkal, ők csak lehívhatnak bizonyos mennyiségeket".

Mindezt Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette, aki arról beszélt, hogy Magyarország az orosz és kínai vakcinákat leszámítva semmilyen gyógyszergyártó céggel nem kötött szerződést, vagyis Brüsszel ismét hazudott.  

A nyugati vakcinák vásárlására Magyarország nem tud szerződést kötni, mert ezt a jogot a többi uniós állammal átengedték az uniónak. Magyarország csak a keleti gyártókkal tárgyal és köt szerződéseket vakcinaszállítmányokról  


– fejtette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos:

"Mint említettem, minden lehetőséget megszerzünk annak érdekében, hogy a vakcinákat Magyarországra behozzuk. Így az Európai Unióban, abból származó gyártóhelyekről érkező vakcinákat természetesen hétről hétre kapjuk. Ehhez nekünk nem kell és nem is tudunk külön szerződéseket kötni, hiszen az Európai Unióban egy egységes mechanizmus, egy közös beszerzés révén zajlik a vakcina beszerzése. A magyar állam, Magyarország külön szerződéseket az Európai Uniós gyártókkal nem köt, ugyanakkor keleti vakcinák iránt is természetesen érdeklődünk azon túl is, amelyek már bent vannak az országban, és sikeresen használjuk fel őket. Ezek beszerzése érdekében viszont szerződést kötünk, méghozzá gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező céggel, hiszen a magyar vonatkozó jogszabályok szerint ők azok, akik jogosultak Magyarország területére gyógyszert, illetve gyógyhatású készítményt, vakcinákat, tehát immunbiológiai készítményeket behozni. Sajnos a járványügyi adatok is arra késztetnek minket, hogy kifejezetten gyorsítsuk ezt a folyamatot, minden erőnkkel a vakcináció felgyorsításán dolgozzunk, ehhez vakcina kell és gyorsaság."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések