Hirdessen itt

Régóta várt beruházás – Három út újul meg Sarkad közelében


Több ütemben újítja fel a Magyar Közút a Sarkad körüli utakat, amelyre már régóta vártak a járásban élők. Sarkadról és a környező kisebb településekről sokan közlekednek naponta Gyulára és Békéscsabára munkavégzés, ügyintézés, oktatás vagy az egészségügyi szolgáltatások miatt, azonban az utak állapota az elmúlt években jelentősen romlott.


Az Európai Unió nem biztosít támogatást úthálózat fejlesztésre, ezért azt kormányzati forrásból kell megoldani – hangsúlyozta a behir.hu kérdésére a térség országgyűlési képviselője. Dr. Kovács József elmondta, hogy a választókörzetében számos út megújul az elkövetkező időszakban. Hamarosan megkezdődik a Gyula-Sarkad és a Sarkad-Doboz közötti út felújítása, de Gyula és Kétegyháza között, Sarkadkeresztúr és Kisnyék, valamint Mezőberény és Bélmegyer között is felújítják majd a legkritikusabb szakaszokat. A képviselő arról is beszélt: a térségben azért lobbiznak, hogy a leendő M47-es Debrecent Szegeddel összekötő gyorsforgalmi út a Sarkadi járás irányában épüljön meg, hogy fellendítse a helyi gazdaságot.

– Két lehetséges útvonalat jelöltek ki, van egy nyugatibb fekvésű, illetve egy, a román határhoz közelebb eső, keleti útvonal. Ki-ki a maga területén lobbizott, úgy tudom, hogy a döntés a napokban megtörténik. Egyébként mindkét útszakasz mellett hasonló érvek szólnak. A beruházás két éven belül elindul és nagy a jelentősége, hiszen összeköti Észak-Kelet Magyarországot Dél-Kelet Magyarországgal – emelte ki a képviselő.

Sarkadon nagyon várták már az úthálózat fejlesztést

A térség és Sarkad lakosságának egyik legfontosabb szükséglete a környező utak felújítása – hangsúlyozta a település polgármestere. Mokán István elmondta: örömmel fogadták, hogy három állami tulajdonú útszakasz is megújul a város közvetlen környezetében.

– Mind a három beruházás nagyon fontos, akár a térségben, akár a Sarkadon élőknek, hiszen a megyei, illetve a városközpontokban lévő szolgáltatásokat ezeken az utakon haladva veszik igénybe. A gazdasági vérkeringés szempontjából is kiemelt jelentősége van, hogy ezek az utak megújulnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a volt sarkadi cukorgyár területén az ország egyik legnagyobb területű ipari parkja alakult ki. Egy 165 hektáros övezetről van szó, a Dél-Alföld egyik legnagyobb tárló kapacitásával – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: bíznak abban, hogy az M47-es a határhoz közelebbi szakasza épül majd meg.

A polgármester hangsúlyozta, hogy hamarosan több önkormányzati utat felújítanak, amelyet az Európai Unió szintén nem támogat. Pályázni eddig csak a Belügyminisztérium útfejlesztési programjára lehetett, ami évente legfeljebb 40 millió forintot jelentett. Mokán István emlékeztetett, hogy a Zsarói utca is így újult meg. Idén a Jókai utca új aszfaltot kap, majd a következő a Nagykert utca lesz.

– A Gyár, a Táncsics, a Bercsényi és az Iskola utcában kezdődhet beruházás, de még sorolhatnám a szükségleteket. Minden évben próbálunk egy-egy utat felújítani, kis lépésekben haladunk előre, hiszen a kommunális adó mértéke évente alig haladja meg a 30 millió forintot, ami a közvilágítás fedezésére sem elegendő. A másik szükséglet a szilárd burkolattal még nem rendelkező utak aszfaltozása, ami utcánként közelíti a 100 milliós nagyságrendet. Ezt sem támogatja az unió, ezért speciális programokra van szükség. A Mátyás utca például a szociális városrehabilitációs programban újult meg. Bízunk abban, hogy a TOP következő ciklusában már lehet beltéri útfelújításokat végezni – zárta a településvezető.

Az alábbi útszakaszok újulnak meg Sarkad közelében

A Doboz és Sarkad közötti 4244-es számú mellékút felújítása hamarosan elkezdődik a Magyar Falu Programban. A Magyar Közút Békés megyei igazgatója elmondta: tavasszal a sarkadi körforgalomtól indulva az első 1,3 kilométer újul meg.

– A következő 1 kilométeres szakasznak már márciusban elkészülhet a kiviteli terve, így a közbeszerzést követően ősszel remélhetőleg az is új aszfaltot kaphat. Már a tervek előkészítése zajlik egy újabb szakasz esetében, ami Doboz belterületén van a vésztői elágazásig. Itt a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány készíti a kiviteli terveket, amik az év végére elkészülnek és jövőre elkezdődhet a beruházás – fogalmazott Cserkúti András.

A 4219-es számú mellékúton Sarkad és Gyula között, egy 4,3 kilométeres szakasz kap új burkolatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). Az út a Fekete és a Fehér Körös között újul majd meg két ütemben. A kivitelezők a Fekete Köröshöz közelebb eső, 2,6 kilométeres szakaszt érintő munkákat még idén ősszel elvégzik.

Egy további útszakaszra nyertek 465 millió forint forrást a TOP-ban: a város belterülete és a méhkeréki elágazás közötti 2,2 kilométeres szakaszra. Itt tervben van az elágazás és a határátkelő közötti 4 kilométer megújítása is, amire nagyjából 800 millió forintos beruházást jelent. A közút mindhárom út esetében lokális pályacserét és egy, illetve két rétegű aszfalt beépítését végzi el a padkák és útszéli oszlopok rendberakásával együtt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések