A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rasszizmus vagy félreértés áll a királyi pár interjúja mögött?


A gonosz, kirekesztő, rasszista brit királyi család kontra a fekete amerikai naiva harca a média boncasztalán – lehetne jellemezni az angolszász sajtót lázban tartó sussexi hercegi pár interjúját, melyet Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőnek adtak. Tudjuk, az igazság odaát van, de kérdés az óceán melyik partján, tekintve, hogy Harry és Meghan történetének értelmezése egészen más Amerikából, Európából és a Nemzetközösségből nézve.


Az élet a történetmesélésről szól, nem? – tette fel a költői kérdést a Meghan Markle Oprah Winfreynek március 7-én este. A kétórás CBS-interjú üzenete jól megkomponált védőbeszéd volt a Megxit (a pár visszavonulása a brit királyi családból) mellett, kidomborítva minden sérelmet, amelyet a hercegi pár a tündérmesébe illő esküvőjük óta elszenvedett, egy szót nem szólva az általuk elkövetett esetleges ballépésekről. És ha ezt valaki megkérdőjelezné, az vagy csapdában van (mint például Charles herceg és William herceg) vagy rasszista (Piers Morgan). Ezt az értelmezést illusztrálja Meghan elégedett sóhaja az egyszerű életről, amelyet a számos hollywoodi hírességet felvonultató kaliforniai Montecitóban berendezett csirkefarmja biztosít családjának. Mintha Marie Antoinette-et hallanánk a Kis Trianon melletti mintagazdaságban.

Nigel Farage az interjú másnapján rögtön kiállt a királyi család mellett, hazugsággal vádolva Meghant és Harryt. Megemlítette például, nem igaz, hogy az első negatív kommentek a sussexi hercegnét illetőn a Catherine és Meghan közötti összekülönbözésről szóló híradások lettek volna, hanem felidézte, hogy Meghan és Harry nem győzött kampányolni a környezetvédelem mellett, miközben többször utaztak magángéppel. Néhány újságíró ezek után közölte, hogy volt olyan Oprah által bemutatott, Meghan életét megnehezítő cikk, amely valójában a Megxit után született.



Oprah-t többen megvádolták a közösségi médiában, hogy A korona című sorozat néhány részével készülhetett a kérdésekre, mivel nem kérdezte meg például, hogy Archie Viscount Severn (Edward herceg fia) mintájára miért nem kapta meg Harry második címét, amely által nemes lehetett volna. Meghanék azt sejtethették, hogy az ok Archie negyedvérűsége. Azonban sem Anne hercegnő, sem Edward herceg gyerekeit nem illeti meg az őkirályi fensége megszólítás. 

Zara és Mark Philips (Anne hercegnő gyerekei) semmilyen nemesi címmel nem rendelkezik. Viscount Severnt és Lady Louise-t, Edward herceg gyerekeit apjuk grófi címének megfelelő megszólítás illeti meg. Meghan szerint nem cím, hanem a védelem számít. Ennek cáfolata lehet, hogy mikor arról beszélt, mi minden vesztett el az elmúlt évek során, nevének „majdnem” elvesztését vetélésével egy csoportba sorolta. Wallis Simpsont a királyi család döntése nyomán nem illette meg az őkirályi fensége elnevezés és szakértők szerint ezt a párhuzamot jelzi, hogy Meghan Giorgio Armani, windsori hercegné inspirálta ruháját viselte.

👉 Az ellentmondások miatt kritizálta Piers Morgan, a Good Morning Britain műsorvezetője másnap reggel a hercegnét, mondván „azt se hinné el, ha az időjárást olvasná fel”.


Morgan kolléganője azonban kiállt Meghan mellett és utalt arra, hogy Morgan fehérként nem lehet a rasszizmus hiteles szakértője. A botrány odáig fajult, hogy Morgan nemcsak a műsornál mondott fel, de Markle eljárást is indított.



A sussexi pár rasszizmust illető vádjai ráadásul felszínre hozták a Nemzetközösség problémáit és több ország elszakadásvágyát. Nagy-Britanniában az 1990-es évek közepén volt a legrosszabb a monarchia megítélése.

👉 Azóta a Buckingham-palota szívós PR-munkával II. Erzsébetet az ország kedvenc nagymamájává és a család legkedveltebb tagjává változtatta.


Azonban A korona legutóbbi évada nyomán egyre többen teszik fel a kérdést, hogy a népszerűség mennyire kötődik a személyhez és mennyire titulushoz. Mert ha II. Erzsébetet valóban nagymama volta miatt szereti az egész ország, lehet, hogy ő lesz az utolsó uralkodó az országban. Hasonló kérdések kerülnek elő a Nemzetközösségben is. A királynő minden országban igen népszerű, de halálával megszűnhet a nemzeti egység szimbolizálása is, amivel végképp széteshet az egykori gyarmatbirodalom. A Nemzetközösségnek összesen kétmilliárd állampolgára van, túlnyomó többségben nem fehérek. A sussexi pár vádja ezért lehet nagyon veszélyes.

👉 Nem véletlen, hogy William herceg megtörte a családot egyébként jellemző hallgatást, és igyekezett hangsúlyozni, hogy a Windsorok „nagyon nem rasszisták”.


A királynő pedig közleményében megismételte a Megxit után elhangzott kijelentését, hogy Harry, Meghan és Archie mindig a család szeretett tagjai maradnak.

Az interjúban a Sussex-pár remekül lovagolta meg a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) kérdését is, mivel így Amerikában Meghan egy kevert rasszú nő lehet, aki kitört egy hideg, rugalmatlan, hierarchikus családból és megvalósította önmagát. Ez az üzenet különösen tetszetős a millenniumi és a Z generáció számára, így ha a pár továbbra is ügyesen pozicionálja magát, Melinda és Bill Gateshez hasonló celeb véleményvezérekké válhatnak.

Az óceán innenső partján Meghant sokkal inkább törtető hollywoodi aranyásónak tekintik, aki, amikor nem lett a királyi család legfontosabb tagja, inkább kilépett.

👉 Az interjú után a YouGov felmérése az mutatta, hogy a britek 36 százaléka a királyi család pártján áll és csak 22 százalék a sussexi pár mellett.


Azonban a 22 százalék túlnyomó többsége a 18-24 éves korosztályból került ki.



Látható, hogy a pár üzenete megfogta a fiatalokat. Pszichológusok szerint ez köszönhető annak, hogy ez az a korosztály, ami a közösségi média negatív hatásai nyomán évek óta a legtöbb pszichés problémával küzd, így Meghan öngyilkos gondolataiban sokan ismertek magukra. Arra azonban Oprah nem kérdezett rá, hogy titokban miért nem kaphatott a hercegné segítséget. Meghan ugyanis arról beszélt, hogy nem kereshetett fel egy Amerikában megszokott, nyugalom szigeteként működő pszichiátriai intézményt. 

A hasonló helyek Európában nem megszokottak, azonban egy pszichiáter titokban való felkeresését Meghan is kezdeményezhette volna. Ha megtette, de megtiltották neki, az nemcsak érzéketlenséget, de az amerikai és angol, illetve az arisztokrata és hétköznapi emberek gondolkodásának különbségét is mutatja. 

Kaliforniában az érzelmeket szabadon, nagy hanggal lehet megélni, az angolok viszont visszahúzódóak, akik bagatellizálással, szarkazmussal és iróniával kommunikálnak. Mindezt az arisztokraták a mindenek feletti kötelességtudással toldják meg. Ez egy kaliforniai színésznő számára idegen lehet, ám legalábbis furcsa, hogy Amerika egyik legnevesebb középnyugati egyetemén tanult 36 éves nő ne tudta volna, mi vár rá az óceánon túl.

Egy olyan ország, amely legalább annyira megosztott társadalmilag, mint az indiai kasztrendszer, és ahol teljesen normális, hogy a déli akcentussal beszélők lenézik az északiakat, az északiak nem kedvelik a délieket, a vidékiek a londoniakat, a londoniak a vidékieket, a britek a nem briteket, kivéve a nemzetközösségi tagokat, a nemzetközösségi tagok pedig mindenki mást, hiszen ők britek. Egy ilyen környezetben érhető, ha megfelelő érzékenységgel különféle narratívák születnek egy hercegi sarj beilleszkedésének elősegítésére, különösen egy Brexit utáni Britanniában. Azonban ez Amerikából, a feltétlen szabadság hazájából nézve elborzasztó és megváltandó.

👉 Harry egyszer azt mondta, amit Meghan akar, azt is meg is kapja, Meghan pedig a világ rendőreként ismerte meg Amerikát, ami az interjúban meg is jelenik.


Ám ez a hozzáállás különös démonokat szabadított Nagy-Britanniára és a Nemzetközösségre, így kérdés, vajon tényleg ezt akarta-e.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések