A közvilágítás kikapcsolása, a járvány elleni védekezésre és a szociális ellátásra fordított források megvágása, leépítés az önkormányzati intézményeknél – többek között ezekkel az intézkedésekkel riogatja a helyieket Pécs baloldali vezetése, miközben igyekszik a kormányra hárítani a felelősséget – adta hírül a Bama.hu.


A pécsiekre terheli az önkormányzat a járvány miatt kieső bevételeit, amennyiben a kormány nem segít – lényegében ezt fogalmazta meg a városvezetés a szombaton kiadott 2021-es költségvetési rendelettel kapcsolatban. A helyi baloldali önkormányzat hasonlóan a fővárosihoz azzal magyarázza a drasztikus lépéseket, hogy a járvány tavaly körülbelül 5,77 milliárd forintot vett ki a kasszából, amelybe bele tartoznak a kormány pandémia elleni védekezéshez szükséges elvonásai is – áll a híradásban.

A koronavírus-válság hatására több 2019-ben megválasztott baloldali városvezetés is csődközeli állapotot jelentett. Karácsony Gergely többször, többféleképpen elmondta, hogy Orbán Viktor kivégezte az önkormányzatiságot,

a budapesti vállalkozásoktól pedig azt kérte, fizessék be a teljes iparűzési adót, mert enélkül elképzelhető, hogy le kell állítania a közszolgáltatásokat.


De lapunk beszámolt arról is, hogy Miskolc is összeomlás közeli állapotba került. A pécsi baloldali polgármester, Péterffy Attila azt kommunikálja, hogy a kormány idén már nem dob mentőövet a városnak.

Ennek ellentmond Hoppál Péter nyilatkozata, melyben egyértelművé tette: a cél az, hogy Pécs állami kompenzációban részesüljön.

– Politikai revolverezés helyett a tárgyalás és hatékony kormányzati lobbi segítheti Pécset


– húzta alá válaszul írt közleményében a fideszes országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy a kormányzati tárgyalások jelenlegi szakaszában kifejezetten károsnak tartja a politikai revolverezés bevetését.

Arra kérem Péterffy Attila polgármestert, hogy tárgyalásaink sikerét legalább azzal segítse, hogy a maihoz hasonló, a közvilágítás lekapcsolásával riogató hangulatkeltésnek gátat szab – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

A történtekre Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője is reagált:

A tehetetlen baloldali városvezetés újra a pécsieket riogatja és túszként tartja maga előtt


– írta közösségi oldalán. Csizmadia szerint a – baloldal egy klasszikus, a pécsieket sújtó megszorítócsomaggal állt elő, és a pécsieket fenyegeti ahelyett, hogy a saját háza táján kezdett volna sepregetni. Mert a mai közleményük felsorolásában én szerettem volna olvasni a klientúraépítésükre elherdált százmilliós juttatásaik visszavonását vagy a milliókért bérelt polgármesteri autó visszaadását – sorolta a költségcsökkentési lehetőségeket Pécs fideszes frakcióvezetője.