A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: a debreceni gyár által egy év múlva Magyarország már önellátó lesz vakcinából (hanganyag)


A miniszterelnök szerint járványok korát éljük, ezért fontos, hogy saját gyártókapacitása legyen az országnak.


Lehet tartani az oltási tempót, viszont ehhez három dolog szükséges – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth Rádióban.

A kormányfő szerint ehhez kell, aki beoltatja magát – ezért kér mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra –, kell, aki beadja a védőoltásokat, végül pedig vakcina szükséges – amivel jelenleg gond van. Orbán Viktor azt mondta, 13 millió embernek elegendő nyugati vakcinát rendeltek, az európai uniós beszállítás azonban továbbra is lassú. Továbbá rendeltek 3,5 millió ember oltásához elég vakcinát Kínából és Oroszországból is, amelyek rendben érkeznek az országba. Minden magyar, aki a világon él, 16,5 millió vakcinából be lehet oltani – tette hozzá.

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék. Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most „nagy bajban lennénk”.

- Azt mondják a szakemberek, hogy ez itt a harmadik hullám. A második erősebb volt, mint az első, és ez a harmadik erősebb, mint a második volt. Aki volt katona és állt őrségben, az pontosan tudja, hogy az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb. Most ebben a pillanatban vagyunk


– mutatott rá.

Elmondta: a Belügyminisztériumban vasárnap videókonferencián hallgatja meg az összes kórházigazgatót arról, hogy mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, ami – fogalmazott – „valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz” mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztetőkészülékek, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében.

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e Magyarországnak is külföldi segítséget kérni, a miniszterelnök azt mondta: „úgy látjuk, hogy megvagyunk, inkább segítséget fogunk adni másoknak”. Hangsúlyozta: népességarányosan több ágyunk van talán, mint Európában bárkinek és biztosan nálunk van népességarányosan a legtöbb lélegeztetőkészülék is. Hozzátette:

a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is munkába tudják állítani és van egy központi vezénylési terv, hogy az ország melyik pontjáról hova kell átcsoportosítani orvosokat és ápolónőket, ha ez szükséges.


Úgy értékelt: bár a baloldaltól folyamatosan azt hallani, hogy a magyar egészségügy „így rossz, úgy rossz”, ennek az ellenkezőjét látja minden nap.

- Az orvosaink erősek, odaadóak, az ápolónők mindent megtesznek. Tehát, én azt hiszem, hogy menni fog. (...) Csak egy nagyon nehéz hét előtt állunk, a hajnal előtti legsötétebb pillanatokat éljük most át – fogalmazott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hárommillió felett van az oltásra regisztráltak száma, újonnan pedig nagy arányban jelentkeztek a 60 év felettiek. Mivel ők vannak a legnagyobb veszélyben, ezért módosították az oltási sorrendet: a később regisztrált idősebbek előrébb kerülnek – mondta.

Orbán Viktor kiemelte, hosszabb távon kell gondolkodni: „még egyszer nem kerülhetünk ilyen helyzetbe”. Azt mondta, nincs saját maszk-, kesztyű- és lélegeztetőkészülékgyár, de ezeket megoldották, „Magyarország önellátó”, saját vakcinagyárunk és vakcinánk azonban nincs. Hozzátette, magyar tudósok fejlesztenek vakcinát, lassan ugyan, de haladnak előre ezzel a munkával.

- Szeretnénk, ha lenne egy ilyen vakcinánk a következő időszakra. Járványok korát éljük, a madárinfluenzát is számítva ez a második hullám és jó okunk van feltételezni, hogy megtörténhet újabb járványok kitörése is, erre fel kell készülnünk – hangsúlyozta.

Hozzátette, épp ezért gyártókapacitásra van szükség, hogy elegendő vakcinát lehessen gyártani.

- Most építünk egy nagy gyárat Debrecenben, egy év múlva már Magyarország öneállátó lesz vakcinából – mondta.


Hozzátette, megállapodott az izraeli miniszterelnökkel, hogy közösen építenek egy vakcinagyárat Izraelben is, így több lábon állva „az unión kívül is fogunk gyártani vakcinát”.

Kiemelte: felkészültek a jövőre, de itt van az újraindítás kihívása is. Ahhoz, hogy ez minél előbb megtörténhessen, fontos az oltás, a korlátozások alatt pedig segítik a bajba jutott vállalkozásokat: bértámogatást adnak, nem kell adót és bérleti díjat fizetni.

- Aztán meg kell próbálnunk kinyitni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba – mondta.

A jövő nagy kérdése, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák a később megszülető újabb mutánsokkal szemben megvédenek-e bennünket, vagy sem.

Eddig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető ötfajta vakcina minden eddig megismert mutációra jó választ adnak, megvédenek. Ha ebből indulunk ki, már csak néhány hetet kell kibírnunk


– mutatott rá.

Március 15-ével kapcsolatban azt mondta, ennek a napnak a hagyománya nélkül nem következhetett volna be a rendszerváltás, és nem tudtuk volna visszaszerezni a szabadságunkat.

- Most is a szabadságunk forog kockán, csak most egy sunyi, alattomos ellenséggel szemben harcolunk – emelte ki. Hozzátette, ha összefogunk, akkor a szabadságunkat vissza fogjuk szerezni most, 2021-ben is.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések