A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemzeti gyásznappal emlékezik a koronavírus áldozataira Olaszország


Túllépte a 103 ezret a világjárvány következtében elhunyt személyek száma Olaszországban. A veszteség óriási. Egy teljes generációt ragadott magával az ismeretlen ellenség. Csendben és magányban, családtagjaik és szeretteik utolsó ölelése és búcsúja nélkül távoztak. Nem adatott meg sem a gyász, sem a kegyelet, csak a tehetetlen beletörődés. A csütörtöki nemzeti gyásznapon egy ország gyászolja elveszített szeretteit: anyákat, apákat, férjeket, feleségeket és gyermeket.


A római felsőház egyhangúlag jóváhagyta, hogy március 18-a a koronavírus áldozatainak emléknapja, nemzeti gyásznap lehessen. Félárbócra engedték a lobogókat, és egyperces néma csenddel emlékeztek az elhunytakra. Szimbolikus a kiválasztott időpont.

👉 Emlékezetes ugyanis, hogy pont egy éve, 2020 március 18-án járták körbe a világsajtót azok a fotók az észak-olaszországi Bargamóból, amelyeken a katonaság zárt koporsókban szállította a szomszédos tartományokba a temetésre váró halottakat.


Bergamóban az egészségügyi vészhelyzet első hónapjában hatszorosára emelkedett az elhunytak száma. A hamvasztókemencék, bár 24 órában működtek, kapacitása nem volt elég ahhoz, hogy a megbirkózzon a halottak gyorsan növekvő számával. Az évforduló apropóján a tragédia színhelyére látogatott Mario Draghi kormányfő. A megemlékezés gyászmisével vette kezdetét, majd a XXIII. János Pál pápáról elnevezett kórház szomszédságában található parkban folytatódott, ahol a kormányfővel közösen több mint száz fát ültettek az áldozatok emlékére.



– „Az emlékezés ligete” több mint száz fával és cserjével az elhunytakat idézi, de egyben az újjászületést, a küzdeni akarást és az élet folytatását is szimbolizálja – fogalmazott a kormányfő. A bergamóiakhoz szólva Draghi úgy fogalmazott:

👉 – Szörnyű napokat éltetek át. Még arra sem volt idő, hogy elsirassátok szeretteiteket, és elkísérjétek őket utolsó útjukra. Számos képsor rázta meg Olaszországot és a világot, de mindezek közül egy különösen megrendítő: a koporsókkal teli kamionok sora. Egy egész nemzet fájdalmának szimbolikus helyszínén állunk. Szeretném, ha éreznétek: mellettetek állok a szomorúságban és a reményben.


A kormányfő elismerését fejezte ki az orvosok és egészségügyi dolgozók áldozatos munkája iránt, akik sokszor életüket kockáztatva és sokszor azt feláldozva harcoltak a vírussal. Megemlékezett a „bergamói ezrek” nevű önkéntesekről, akik a legnehezebb napokban a betegek segítségére siettek.

👉 – Ma ünnepélyes ígéretet teszünk, hogy soha többé nem maradhatnak védelem és ellátás nélkül a gyenge és kiszolgáltatott személyek. Ez nemcsak a szomorúság, hanem a remény napja is egyben


– hangsúlyozta Draghi. A kormányfő beszédében figyelmeztetett az áldozatok emlékének megőrzésére, mely iránytű lehet az állampolgárok egészségének megőrzésére vonatkozó döntésekben. – Ez a nap az együvé tartozás pillanata, akkor is, ha nem ölelhetjük át egymást. A kormány elsőrendű feladata a lakosság biztonságba helyezése, az oltóanyag elérhetővé tétele és a beoltások gyorsítása – zárta gondolatait az olasz kormányfő.

A szertartás zárásaként Mario Draghi egy koszorút helyezett el a világjárvány áldozatainak nevét őrző emlékhelyen, a bergamói temetőben. A megemlékezésen részt vett Francesco Beschi atya, Bergamo püspöke, Giorgio Gori a város polgármestere, valamint Attilio Fontana, Lombardia kormányzója is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések