A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyon jó döntés volt a szigorítás az ETT alelnöke szerint


A lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága jelenti az igazi megoldást.


Helyesli a kormány döntését a nem létfontosságú üzletek március 8-át követő kéthetes lezárásáról, valamint az óvodák és iskolák április 7-ig bezárásáról Dr. Wittmann Tibor, az Egészségügyi Tudományos Tanács alelnöke. A professzor lapunk kérdésére elmondta, mindenki számára látható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzések száma gyorsan növekszik, amelyek azonban már nemcsak az idős vagy krónikus beteg embereket érintik, hanem fiatalabb kortól kezdve is komoly veszélyt jelentenek a lakosságra.

Az üzletek kéthetes lezárásával kapcsolatban a professzor azt mondta, ennek az időtartamnak az értelmezéséhez érdemes arra gondolni, hogy a kötelező házi karantén is tíz napig tart: – Tehát ennyi idő elegendő lehet arra, hogy csökkenjen az újabb megbetegedések száma, ezt követően a harmadik hullám elérjen a plató fázisába és lassan csökkenni kezdjen a fertőzésszám – mondta a professzor.


A lakosság beoltása a lezárással párhuzamosan tovább folytatódik. Wittmann professzor szerint a lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága jelenti a megoldást a járvány megfékezéséhez, ezért mindenkit arra kér, hogy felelőssége tudatában döntsön:

– Mindenki, aki szeretne védettséget szerezni a koronavírussal szemben és szeretné megvédeni a családját, rokonait, valamint a környezetét, regisztráljon és éljen a védőoltás lehetőségével – hangsúlyozta.


A professzor elmondta, hogy a koronavírus brit mutánsának megjelenése óta megnőtt a súlyos tüneteket kiváltó megbetegedések száma és a kórházi kezelésre szoruló betegek között emelkedett a 30-40 éves korosztály aránya – fogalmazott. A járvány harmadik hullámának gyors terjedéséről kifejtette, hogy milyen biológiai tényezők húzódnak meg a folyamat mögött:

– A betegeség lefolyásának súlyosságát a gazdatestben lévő vírusszám is meghatározza. A vírus tüskefehérjéjének végén egy kötő rész van, amelynek nyitott és zárt állapota határozza meg, mikor jut be az emberi sejtbe a vírus. Amikor a kötő rész nyitott állapotban van, a vírus akkor juttatja a gazdatestbe az örökítőanyagát.

A brit mutáns esetében pedig a kötőrész 40-50 százalékkal hosszabb ideig van nyitva, ez által több vírus örökítőanyag kerül a szervezetbe, így nagyobb mennyiségben tud a vírus a szervezetben szaporodni – fejtette ki Wittmann professzor.


Lapunk korábban megírta, hogy a március 4. szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy az Operatív Törzs javaslatára a kormány a járványügyi intézkedések szigorítása mellett döntött. Ennek értelmében Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a nem létfontosságú üzleteket pedig március 8. és március 22. között bezárják a járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések