A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília: A szigorítások sajnos szükségesek, "helyzet van"


Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos a bejelentett korlátozásokról azt mondta, hogy azok elkerülhetetlenek voltak, mert a járványhelyzet rendkívüli ütemben romlik. Az egészségügyi ellátórendszer terhelése egyre nagyobb, "óriásiak" az esetszámok, és ami még rosszabb, nagyon gyors ütemben nőnek. Az oltások hatása majd csak több hét múlva látszik a járványadatokon, ezért arra kér mindenkit, hogy legyenek türelemmel a bejelentett intézkedések miatt.


Legyünk türelemmel a meghozott intézkedésekkel szemben!

Erre kéri Müller Cecília a lakosságot végezetül. Kérdéseket most nem olvastak be, befejeződött a sajtótájékoztató.

A következő héten 395 ezer embert tudunk beoltani

Mondta Müller Cecília, ez az adat szerdától bezárólag tudjuk abszolválni. Nagyon sokan vannak, akik 65 év felett regisztráltak, másfél millióan. Őket most a Sinopharm és Moderna vakciával az orvosoknál, Pfizerrel pedig az oltópontokon végzik.

A hétvégi kampány is nagy előrelépést jelent meg szerinte: a krónikus betegeket fogják oltani. 270 ezren regisztráltak, közülök már több mint 100 ezret beoltottak, de most újabb 70 ezer embert tudnak beoltani az oltópontokon a18-59-es korcsoportból. A mai napon kapnak SMS-üzenetet, ami pontosan tartalmazni fogja az oltás időpontját és helyét. Müller arra kéri, hogy ne válaszoljanak az SMS-re, és azt is elmondta, hogy a dátum módosítására nincs lehetőség: a megadott időben és helyen jelenjen meg.

Csak különleges esetén ne jelenjenek meg most a regisztráltak - mondta. Az SMS-t a vakcinainfó fogja küldeni.

101 kórházban 433 oltóponton zajlik majd az oltás. Óránként 12 főt oltanak be egy oltópontonon. Pontosan kéri Müller a megjelenést, mert szeretnék elkerülni a zsúfoltságot. Kéri továbbá, hogy vigyék a szükséges dokumentumokat, legyenek maszkban, mert időben eltarthat egy oltás akár 40 percig is. Katonák is fogják segíteni az eligazítás.

Müller türelmet, fegyelmezettséget kér, és arra, hogy vigyázzunk egymás egészségére az oltóponton is.

Elmondta, hogy ebben a 70 ezer emberben először az idős korosztályt próbálják megszólítani.

Óriási az új esetek száma

Így értékelte Müller Cecília országos tisztifőorvos a jelenlegi számukat. Elmondta, hogy a tendencia is nagyon rossz, egyre emelkedő. Nem lehetett elkerülni a korlátozó intézkedéseket - mondta. Rendkívül leterheltté vált a kórházi ellátórendszer, és egyre inkább bebizonyosodik, hogy a brit mutáns a fiatalabb korosztályban is súlyos, szövődményes megbetegedést okoz. Az országos tisztifőorvos elmondta továbbá, hogy az esetszámok eddigi emelkedése rendkívül gyors volt.

A számok nagyon magasak, és egyre fokozódó tempóban súlyosbodnak.

Helyzet van!

Mondta Müller Cecília, mert nagyon magasak az esetszámok. A romló adatok önmagukban is elegendőek lennének ahhoz, hogy szigorítsunk a járványügyi intézkedéseken. A védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk még ott, hogy a mai helyzetre jelentős hatást érezzünk. Ez még várat magára néhány hétig.

Ezért a kontaktusok számát kell most csökkenteni, mert a vírus reprodukciós rátája nap mint nap növekszik.

Azaz egy megbetegedett személy egyre több betegnek tudja átadni a fertőződést. A most terjedő variánsok ráadásul gyorsabban terjednek, a reprodukciós ráta 1,3 - mondta. Akkor tudjuk visszaszorítani a járványt, ha ez a szám 1 alá szorul vissza.

Éppen egy éve jelent meg a koronavírus

Müller Cecília emlékeztet, hogy pont egy éve jelent meg a koronavírus-járvány a két iráni diák megbetegedésének bejelentésével. Elmondta továbbá, hogy a pándémiától nagyon nehezen szabadul meg a világ

A ma bejelentett intézkedések szükségesek, a járványügyi adatok romlanak


- mondta. Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullámot.

Az operatív törzs ismerteti az intézkedéseket

Kiss Róbert rendőr-alezredes ismét felsorolta a korlátozó intézkedéseket, valamint elmondta, hogy amint döntés születik a részletszabályokról, tájékoztatást adnak ezekről. Kiss Róbert ezen kívül ismertette az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit.

👉 Az elmúlt 24 órában a vendéglátóegységgel szembeni nyitvatartás korlátozásának megsértése miatt 9 emberrel szemben jártak el, egy egységet zártak be:
👉 Tiszafüreden egy egységben 5 személy tartózkodott, a vendéglátóegység tulajának engedélyével történt a szeszes ital fogyasztása, ezért 6 hónapra bezárták az egységet.
👉 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Encsen két alkalmazott és egy vendég nem viselte a maszkot, az üzemeltető felelősségét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják.
👉 327 intézkedés volt a kijárási tilalom, valamint a gyülekezési tilalom megsértése miatt. Közülük ketten szegték meg a kutyasétáltatás 500 méteres szabályát.
👉 A korridorokon 53 rendőri intézkedés történt tegnap.

Késés van

A sajtótájékoztatónak 13 órakor kéne kezdődnie, de egyelőre nem kezdődött. Gyakran előfordul, hogy az operatív törzs késéssel kezdi a sajtótájékoztatót.

Hamarosan többet is megtudhatunk a ma bejelentett magyar szigorításról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az új intézkedéseket Magyarországra: március 8-tól digitális oktatásra térnek át az általános iskolák, az óvodákat is bezárják, és a létfontosságú üzleteken kívül minden más egység bezárt. A vendéglátósok és szálláshely-szolgáltatók korábbi támogatását kiterjesztik minden, bezárásra kényszerülő ágazatra. Szigorítják a határátlépést is személyforgalomban, kötelező lesz a maszk köztéren.

Az intézkedések egyelőre március 22-ig maradnak érvényben, de pontos részletek még a következő napokban is jöhetnek, a kormány ugyanis még most is ülésezik. Általában a kormányinfó után az operatív törzs ülése rövid szokott lenni, de most Gulyás Gergely kevés kérdést válaszolt meg, mivel sietett vissza az ülésre. Így lehet, hogy az operatív törzs további részleteket is elárul a zárásról.

A részletek kidolgozásával is az operatív törzset bízta meg a kormány, miután ezek megtörténtek, megalkotásra kerülnek a rendeletek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések