Hirdessen itt

Magyar fejlesztésű lélegeztetőgépeket kapott a Semmelweis Egyetem


Új távlatokat nyitnak a lélegeztetési terápia terén azok a magyar fejlesztésű berendezések, melyeknek első prototípusait csütörtökön adták át a Semmelweis Egyetemnek. A klinikai vizsgálatokon sikeresen teljesítő, új generációs gépek személyre és betegségre szabott lélegeztetési módokat tesznek lehetővé.


Átadták az új generációs, hazai fejlesztésű lélegeztetőgép első tíz prototípusát a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának, amely az ország legnagyobb lélegeztetési központjának számít – tudatta lapunkkal az egyetem. Mint írták, a berendezéseket az egyetem orvosszakmai vezetésével, a Femtonics Kft. és magyar partnercégek részvételével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával fejlesztették ki.

A kifejlesztett eszközök a klinikai vizsgálatok során tudományos, orvosszakmai és etikai szempontból egyaránt sikeresen teljesítettek.

Az eszméletlen és tudatuknál lévő betegek kezelésénél is alkalmazott prototípusok megfelelően támogatták a spontán légvételeket, hibátlanul reagáltak a lélegeztetés során előforduló eseményekre (például köhögésre).


A hazai lélegeztetőgépeket első lépésben a klinikai kutatásban használják majd, segítségükkel személyre és betegségre szabott lélegeztetési módok kialakítására nyílik lehetőség, így a fejlesztés új távlatokat nyithat a lélegeztetési terápia terén.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az átadás kapcsán hangsúlyozta:

az egyetem kiemelten támogat minden olyan fejlesztést, amely a betegágy mellett közvetlenül felhasználható eredményekkel jár. A fejlesztés sikerében fontos szerepet játszott, hogy a Semmelweis Egyetem hármas, szétválaszthatatlan egysége az oktatás, a kutatás-innováció és a magas szintű klinikai betegellátás.


Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az átadási ünnepségen kiemelte:

az ITM támogatásával 2020 tavasza óta mintegy 30 kutatás-fejlesztési projekt indult el, amelyek nemzetközi szinten is kimagasló eredményességgel zajlanak, részben már be is fejeződtek.


A minisztérium hárommilliárd forintos keretösszegű alapjából támogatott kezdeményezések jelentős része közel egy éve eredményesen segíti a hazai védekezést, jellemzően ilyenek a vírus terjedését vizsgáló, járványmatematikai elemzések vagy a gyógyszerkészítmény és terápiás fejlesztési és gyártási projektek.

A hazai szakemberek a koronavírus globális kihívására gyorsan reagálva világszínvonalú tudást állítottak csatasorba a magyar emberek élete és egészsége védelmében. A kormányzati forrásoknak és koordinációnak köszönhetően Magyarország külföldi kitettségét csökkentve

képessé vált az önellátásra maszkokból, fertőtlenítőszerekből; Debrecenben koronavírus-vakcinát is előállító nemzeti oltóanyaggyár épül


– tette hozzá az államtitkár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések