A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koronavírus-járvány miatt így készülnek a keddi parlamenti választásokra Izraelben


A koronavírus járvány miatt különleges intézkedésekkel készülnek a keddi parlamenti választásokra Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.


A korábbiaknál jóval több szavazókört alakítottak ki, sokakat új helyre jegyeztek be, és ezért egész nap forródrótot működtet a belügyminisztérium, ahol mindenki megtudhatja, hogy hol adhatja le szavazatát.

A különleges szavazóhelyiségek közül 409 csak az azonosított koronavírus-hordozókat fogadja, 342 helyen pedig csakis a karanténra kötelezettek jelenhetnek meg. Aki közülük nem tud saját autójával odajutni, azokat a választási bizottság díjmentesen odaszállítja otthonukból, a szervezést ebben az esetben is külön telefonvonalon segítik.

Ezen szavazóurnák egy része "drive in" módszerrel működik, vagyis a szavazónak az autójából ki sem kell szállnia, áthajt egy sátorban elhelyezett állomásokon. Először személyazonosságát ellenőrzik, majd pártcédulát választ, és végül az autója ablakát lehúzva bedobja az urnába.

Az idősotthonokban is elhelyeztek ezúttal 547 plusz szavazóurnát, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is szavazhatnak a választás napján Izraelbe visszatérők.

A szavazóhelyiségek bejáratánál fertőtlenítőszer fogadja az érkezőket, akik csak kezük megtisztítása után léphetnek be, hogy ezzel akadályozzák a koronavírus esetleges terjedését. A választási bizottság előtt egy pillanatra le kell majd húzni a maszkokat a személyazonosság igazolásánál, és csak ezután lehet pártcédulát választani a paraván mögött. Új intézkedés, hogy minden egyes szavazóhelyiségnél a választási bizottság küldöttje felügyeli a választás tisztaságát.

Reggel 7-kor kezdődik a szavazás, és általában este 10-ig fogadják a polgárokat, de a koronavírus-fertőzöttek számára létrehozott helyeken csak este 7-ig, s a kisebb településeken, kórházakban és börtönökben elhelyezett urnáknál este 8-ig lehet leadni a voksokat.

A katonák és a diplomaták mellett ezúttal a fertőzöttek és a karanténban lévők is dupla borítékokkal szavaznak, ami azt jelenti, hogy a külső borítékra ráírják személyi adataikat, s ezen belül található a pártválasztásukat tartalmazó kis kék boríték.

Rendkívül sok, több mint félmillió dupla borítékra számítanak a szokásos mintegy 200 ezer helyett. Ezeket az urnákat nem helyben összesítik, hanem Jeruzsálembe, a törvényhozás mellett működő választási bizottsághoz küldik.

Ott hosszasabb procedúrával történik feldolgozásuk, mert először ellenőrzik, hogy más helyen nem szavazott-e az illető, majd ezeket is megszámolják. Emiatt a szokásosnál tovább tarthat a választások eredményének kihirdetése.

Kedden este, az urnazárás után helyben megszámolják a "szokásos" választási helyiségben a szavazatokat, majd továbbküldik az eredményeket a választási bizottsághoz Jeruzsálembe. Az urnanyitást, és a szavazatok megszámlálását videón rögzítik a későbbi viták megelőzése érdekében.

A választási eredményeket szerda hajnaltól péntek reggelig folyamatosan mutatja a helyi média, de a választási bizottság a dupla borítékok megszámlálása utáni végleges, hivatalos eredményeket csak március 31-én adja át Reuven Rivlin államfőnek.

Kedden, a két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választáson 13 685 helyen szavazhatnak majd az izraeliek a 24. kneszet képviselőire. Az egyfordulós, országos pártlistás választási rendszer szerint ezúttal 6 578 084 szavazásra jogosult polgár választhatja ki egy párt betűjelét a szavazófülkékben az induló pártok cédulái közül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések