A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült: 81%-os hatékonyságú a világ egyik legbotrányosabb vakcinája


81%-os hatékonyságú India saját fejlesztésű koronavírus-vakcinája, a Covaxin – állítja az egyik fejlesztőcég, a Bharat Biotech a Bloomberg szerint.


A Covaxint a Bharat Biotech az Indian Council for Medical Research-csel közösen fejlesztette, közleményük szerint hatékonysága messze meghaladja a benchmark 60%-ot.

Az indiai vakcina fejlesztéséhez számos botrány kapcsolódott. A vakcina vészhelyzeti jóváhagyást kapott még azelőtt, hogy széles körben tesztelték volna, és elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltatása azelőtt, hogy egyáltalán azt megállapíthatták volna, hogy pontosan milyen hatékony a szer az új koronavírus ellen vagy hogy milyen mellékhatásokat okozhat. Erre válaszul számos oltásra kötelezett meg sem jelent az oltópontokon.

A fejlesztés mindössze hat hónapig tartott és több pletyka is terjengett arról, hogy a tesztelést India szegénynegyedeiben élőkön végezték, akik nem tudták, hogy kísérleti vakcinával oltják be őket. Az alanyoknak állítólag azt mondták, hogy a tömeges oltatás zajlik és fizettek nekik, hogy fölvegyék a vakcinát.

India évi 300 millió dózisnyi Bharat-vakcinát akar gyártani évente, részben exportra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések