A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kevesebb a szén-monoxid mérgezés, de számtalan balesetnél kellett az utasokat kivágni a gépjárműből


Főként lakástűzhöz és szabadtéri tűzesetekhez, illetve közúti balesetekhez vonultak ki tavaly a teljes állománnyal működő vásárhelyi parancsnokság tűzoltói. A tragédia gyakran megelőzhető.


Tavaly egyetlen olyan tűzeset sem végződött halállal, ahol szén-monoxid-érzékelőt használtak, ez is bizonyítja, hogy az egyre gyakoribb eszköz életet menthet – hangsúlyozta beszámolójában Kovács Ferenc, a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott, április elsejétől pedig kinevezett parancsnoka, illetve Krám István tűzoltó alezredes, a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Érzékelők ajándékba

Elmondták: karitatív szervezetekkel közös akcióban füst-, illetve szén-monoxid-érzéke­lőket szereltek fel a rászorulók lakhelyein. Szerencsére kevesebb a haláleset, például a gázkészülékek meghibásodása miatti mérgezés, a jelzőkészülékekkel ugyanis megelőzhető a tragédia. A riasztások közül több mint ötven téves volt, vélhetően az eszközök meghibásodása miatt.

A gondozatlan növényzet száraz időjárásban könnyen lángba borulhat.

Sok riasztás volt

Tavaly Vásárhelyen a tűzoltók viszonylag sok mentéshez vonultak, úgy tűnik, kiugróan magas az otthoni, illetve a szabadtéri tűzesetek száma. A belterületi szabadtéri tűzgyújtást, így a kiskertekben összegyűjtött hulladék elégetését ugyan önkormányzati rendelet tiltja a városban, a kiskertek, földterületek gondozatlan részein a növényzet a száraz időjárás miatt könnyen lángra kaphat.

A vásárhelyi, Csongrádi és Szentesi járásban kiemelt a lakossági tájékoztatás. A folyamatos kommunikáció kü­lönösen fontos a melegedő, ám szárazabb időjáráskor.

Súlyos autóbalesetek

A műszaki mentések és a biztonsági eszközök közúti használatáról a vásárhelyi tűzoltó­ság irányítói elmondták: szám­­talan balesetnél kellett az uta­­sokat kivágni a sérült gépjárműből. Éppen ezért a helyszíni munkájukhoz hasonlóan fontos a megelőzés, a lakossági tájékoztatás, figyelemfelhívás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések