A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jogerős a féltékenységből késelő férfi büntetése


Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Sz. M. vádlott ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.


A büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése így 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett. A közügyektől eltiltás tartamát sem változtatta meg a másodfokú bíróság, melyet a törvényszék 3 évben állapított meg.

A Kecskeméti Törvényszék által megállapított tényállás szerint az ittas állapotban lévő vádlott 2018. augusztus 28. napján az esti órákban – barátnőjével és annak két gyermekével – kerékpárral haladt a Bács-Kiskun megyei település egyik utcájában. A barátnő kicsit lemaradt a vádlottól, mert a kerékpárján tolt, síró gyermekét vígasztalta, mikor egy régebbi ismerőse (a későbbi sértett) – aki szintén ittas állapotban volt – felismerte a nőt, odalépett hozzá és
felajánlotta segítségét, hogy majd segít tolni a kerékpárt. Ezt a segítséget a vádlott barátnője elfogadta.

A vádlott – észlelve, hogy barátnője lemaradt – megállt és hátranézve látta, hogy párját egy férfi kíséri. Féltékenységét kezelni nem tudta, feldühödött és visszaindult, hogy számonkérje a számára ismeretlen férfit. Amikor a vádlott hozzájuk ért, szitkozódni kezdett és támadólag
lépett fel, melyre a sértett is akként reagált, hogy támadóállásba állt, kvázi elfogadva a kihívást.

Ekkor a két férfi dulakodni kezdett, mely során a vádlott a zsebéből elővette 9.5 cm pengehosszúságú zsebkését, mellyel legalább két alkalommal, közepes-nagy erővel a sértett felső testének irányába szúrt. A sértett a szúrások következtében a bal felkarján és a bal oldalán szenvedett el szúrt sérülést. Az oldalát érő nagy erejű szúrás a sértett X. bordáját áttörve áthatolt a hasfalon és sértette a lépet is.

A vérveszteség miatt ekkor már sokkos állapotban lévő sértetten – kórházba szállítását követően – életmentő műtétet hajtottak végre, mely során a sérült lépét el is kellett távolítani, így a vádlott cselekvősége maradandó fogyatékosságot is okozott.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2020. május 19-én SZ. M. vádlottat, ezért őt 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az immár jogerős végzés indokolásában elhangzott, hogy a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa úgy ítélte meg, az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása során helyesen tért el vádlott javára az irányadó középmértéktől, a törvényszék ítélete törvényes és az általa kiszabott büntetés mértéke is arányos. Nem látott indokot az ítélőtábla a további lényeges enyhítésre, az erre irányuló védelmi fellebbezést alaptalannak ítélte, erre tekintettel végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések