A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ingyen abortuszt kínálnak a dán liberálisok a lengyel nőknek


A dán liberálisok egyik képviselője szerint „szörnyű dolgok” történnek Lengyelországban.


Mint ismert, Lengyelországban januárban szigorították az abortuszt. Ennek értelmében a művi abortusz csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

A dán balliberális Radikális Baloldal Párt (RV) most azt javasolja, hogy Dánia biztosítson a lengyel nők számára ingyenes abortuszt a dán jog szerint megengedett esetekben – írja a dán TV2, amely emlékeztet: a skandináv országban az abortusz ingyenes 1973 óta. A párt képviselője, Morten Helveg Peterson szerint „szörnyű dolgok” történnek Lengyelországban, az abortusz szigorítása pedig a nők „legalapvetőbb jogait” csorbítja véleménye szerint.

A portál emlékeztet: az abortusz 1973-as ingyenessé tétele előtt pont fordított volt a helyzet, és a dán nők utaztak Lengyelországba, a szocialista vezetés alatt ugyanis Lengyelországban igen liberális abortusztörvények voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések