A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Helyi szervezetet is támogat majd az új környezetbarát szolgáltatás Hajdúszoboszlón!


Gyűjtőpontok létesültek Hajdúszoboszlón a lakossági használt sütőolaj és zsiradék elhelyezésére. A környezettudatosság igénye egyre nagyobb a helyi lakosság körében, így önkormányzatunk is hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.


Majoros Petronella hajdúszoboszlói társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester
február közepén ebből a célból vette fel a kapcsolatot a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft-vel, mely cég a lakossági használt sütőolaj és zsiradék szakszerű gyűjtésével, elszállításával és feldolgozásával foglalkozik térítésmentesen.

A szolgáltató és a Hajdúszoboszlói Nonprofit Zrt. között létrejött szerződés alapján 3 helyszínen kerültek elhelyezésre speciálisan sütőolaj gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtők városunkban:

- 1 db a városgazda telephelyén Nyugati sor 5.
- 1 db a zöldségpiac területén
- 1 db a nádudvari úti átrakón

Fontos tudni, hogy a gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. A leadott sütőolajat eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben, lezárt PET-palackban kell a gyűjtőbe helyezni. Az összegyűjtött olaj 100%-ban újra hasznosításra kerül, a feldolgozás során bioetanol készül belőle.

Bízunk abban, hogy a helyi lakosság is örömmel fogadja és rendszeresen használja a leadópontokat.

Eddig 376 település nyilvánította ki csatlakozási szándékát, melyhez legújabbként Hajdúszoboszló is csatlakozhatott. Különösen öröm számunkra, hogy a gyűjtőcég minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek (iskola, óvoda, alapítvány, egyesület, környezetvédelmi alap), így a környezetvédelmi előnyök mellett városunk némi bevételhez is juthat, mellyel közösségi célokat támogathat.

Néhány fontos információ a szennyező olajokról:

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. 

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. 

A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz is vezethet. 

A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. 

A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések