A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hazánk adhat otthont a Türk Tanács következő találkozójának


– Magyarország elkötelezett amellett, hogy tavasz végén otthont adjon a Türk Tanács tagállamai által létrehozott ipari és kereskedelmi kamara nagyszabású üzleti fórumának, annak érdekében, hogy vállalataink összefoghassanak a hamarosan meginduló befektetési projektek megvalósítására – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Türk Tanács online csúcstalálkozóján.


A kormányfő felidézte, hogy a Türk Tanács három évvel ezelőtt fogadta soraiba Magyarországot megfigyelőként, és azóta a magyar diplomácia nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy erősítse kapcsolatait a szervezet tagországaival. Orbán Viktor elmondta, fontos célkitűzése volt Magyarországnak, hogy a stratégiai együttműködés szintjére emelje a kapcsolatokat a Türk Tanács valamennyi országával, és hogy mindegyik területén képviseleteket hozzon létre. Ezt a folyamatot sikerült lezárni tegnap azzal, hogy Üzbegisztánban közös nyilatkozatot írtak alá a kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerség szintjére emeléséről, illetve hogy nemrég megnyílt a magyar nagykövetség Kirgizisztánban.

👉 – Az együttműködésnek máris érezhető eredményei vannak: bár a globális kereskedelem kilenc százalékkal esett vissza, Magyarországnak a Türk Tanács tagállamaival folytatott kereskedelme három százalékkal emelkedett tavaly. Idén ezekből az országokból mintegy ötezer fiatal jelentkezett magyarországi egyetemi ösztöndíjra


– ismertette a miniszterelnök a Türk Tanács tagállamaival elért eredményeket.

A kormányfő kiemelte, hogy Magyarország továbbra is fenntartja csatlakozási szándékát a Türk beruházási alaphoz, mert elengedhetetlennek tartja a fejlesztési projektek pénzügyi hátterének megteremtését, és erre a célra kész a szükséges költségvetési forrásokat is rendelkezésre bocsátani. Orbán Viktor kitért arra is, hogy az Európai Unión belül egyedül Magyarország bizonyult kellőképpen pragmatikusnak ahhoz, hogy a nyugati fejlesztésű vakcinák mellett keleti országokból származó oltóanyagokat is használjon a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

👉 – Magyarországtól eltérően más uniós tagállamokat ideológiai megfontolások vezérelnek, és ez alapján utasítják el a kínai és az orosz vakcinákat


– jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott videó szerint a Karmelita kolostorban a magyar zászló és a Türk Tanács lobogója előtt ülve vett részt a csúcstalálkozón. A Türk Tanács ülését eredetileg a dél-kazahsztáni Türkisztánban tartották volna, de a szervezők a járványhelyzet miatt végül videókonferenciát rendeztek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések