Hirdessen itt

Három évet kapott a gyarmati férfi, aki elcsalta egy idős asszony házát


A Szeghalmi Járási Ügyészség folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 48 éves, többszörösen büntetett előéletű füzesgyarmati férfi ellen, aki egy idős asszony megtévesztésével megszerezte annak házát. A terheltnek egy másik bűntette miatt is felelnie kell, amelynek elkövetésében a 23 éves fia is részt vett.


A 48 éves, munkakerülő életmódot folytató férfi, 2016 őszén ismerkedett meg egy 64 éves füzesgyarmati asszonnyal, aki egészségi állapota miatt el akart költözni a házából. A férfi rávette, hogy ajándékozza fiának a házát, és azt ígérte neki, hogy cserébe meg fogja kapni az ő ingatlanát.

Az idős nő így is tett, a 23 éves férfinak ajándékozza az 1 millió 655 ezer forint értékű házat, azonban a csereingatlan tulajdonjogát nem kapta meg. A felajánlott csereház ugyanis a 48 éves csaló lányáé volt, ráadásul jelzálog volt rajta.

Az ajándékozási szerződés aláírását követően a sértett odaköltözött ugyan a csereként felajánlott ingatlanba, ahol a 23 éves nő lakott a családjával, de olyan módon bántak az idős nővel (pl. az ágyán aludtak), hogy a sértett elmenekült onnan.

A 48 éves férfi a szerződés megkötése után azt állította a sértettnek, hogy a „cserével” érintett ingatlanok nem azonos értékűek, ezért az idős asszony még tartozik neki és családjának, amit áruházi hitellel akart elintézni. Ennek érdekében 2016 novemberében a nő egy műszaki áruházban közel 550 ezer forint értékben vett fel áruvásárlási hitelt különböző műszaki cikkek, háztartási gépek megvásárlásához, amelyeket a csaló családja választott ki. A sértett részére okozott 2 millió 200 ezer forintos kár nem térült meg.

2018 júniusában a 23 éves férfi adásvételi előszerződést kötött az előzőek szerint ingyenesen megszerzett ingatlanra egy másik asszonnyal, akivel abban egyeztek meg, hogy az ingatlan 1 millió 900 ezer forintos vételárát úgy törleszti, hogy a szerződéskötéskor 300 ezer forintot átad, és havi 50 ezer forintos részletben fizeti ki a maradékot. Időközben, 2019 márciusában a bíróság az előbbi bűncselekménnyel összefüggésben zár alá vette az ingatlant, ezt azonban a két terhelt eltitkolta a vevő elől, és hagyták, hogy az adásvétel reményében tovább fizesse a részleteket. Összesen 400 ezer forintos kárt okoztak.

A Szeghalmi Járásbíróság a 48 éves férfit 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg fiával szemben 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. Kötelezte ezen felül őket a sértettek kárának megtérítésére, illetőleg az eljárás során felmerült közel 500 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, mert a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések