A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamis iratokkal próbált bértámogatáshoz jutni egy szociális szövetkezet vezetője


A 64 éves férfi kilenc társával próbált tízmillió forint bértámogatáshoz jutni.


A férfi egy szociális szövetkezet vezetője volt, melynek tevékenységi köre fűszer-, aroma-, és gyógynövények termesztésére terjedt ki. A vádlott előbb egy logisztikai központ kialakítására kiírt pályázaton nyert, majd foglalkoztatási célú támogatást is igényelt, mely szerint az utófinanszírozott projektben nyolc főt kellett volna huzamosabb ideig foglalkoztatnia, akiknek a munkabérét, illetőleg a szociális hozzájárulási adóját teljes egészében megtérítették volna az állami költségvetésből.

A vádlott azonban megállapodott kilenc vádlott társával és egy azóta elhunyt férfival abban, hogy havonta meghatározott összeget fizet nekik azért, hogy a foglalkoztatásukkal kapcsolatos valótlan tartalmú okiratokat – így munkaszerződéseket, munkaidő kimutatásokat, és bérjegyzékeket – töltsenek ki, illetőleg őket munkavállalóként bejelentse, de valójában munkát nem kellett végezniük.

A vádlott ezután a több mint 10 millió forintos bértámogatás jogosulatlan megszerzése érdekében előterjesztett kifizetési kérelmekhez felhasználta a munkáltatással összefüggésben kiállított valótlan tartalmú okiratokat, azonban a támogatást több adminisztratív szabálytalanság miatt nem sikerült megszereznie, így az állami költségvetést végül nem érte kár.

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a férfival szemben. Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, míg kilenc társával szemben – akik csak a hamis magánokiratok készítésében működtek közre – próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések