A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyógytornászokat és masszőröket vonnak be az intenzíves ápolásba


Egy budapesti kórházban már gyakorlatilag minden felszabadítható dolgozót az intenzívre küldtek, hogy segítsék a szakápolók és az orvosok munkáját. Ott dolgoznak azok a műtősök, sebészek, aneszteziológusok, akik a halasztható műtétek felfüggesztésével szabadultak fel, de mellettük már a gyógytornászokat és masszőröket is behívták az emberhiány miatt.


Már tavaly év végén is szükség volt egyszer más osztályon dolgozók bevonására, de akkor még önkéntes alapon lehetett jelentkezni a feladatra. Most már utasítást kaptak, hogy az intenzívre kell menniük. Felmentést az kapott, aki idős, vagy kisgyerekes szülő, illetve bizonyos munkakörökben dolgozókra - például a masszőrökre - továbbra is szükség van a nem covidos betegek ellátásánál.

Az átcsoportosított dolgozók ugyan tudnak segíteni az egyszerűbb feladatok ellátásban, a szakápolók munkája azonban pótolhatatlan. A kapacitásnövelés ötlete kifejezetten negatívan érintette az egészségügyet, hiszen hiába áll rendelkezésre rengeteg ágy és lélegeztetőgép, ha nincs hozzá szakápoló, aki el tudná végezni a feladatot.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy míg korábban megközelítőleg 2 beteg jutott egy ápolóra, a koronavírus-járvány alatt ez a háromszorosára növekedett, tehát egyetlen ápolónak 5-6 beteget kellene ellátnia egyidejűleg - írja a Soros Blog.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések