A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fokozatos járványügyi szigorítás Romániában


Szigorodnak a járványügyi helyzet miatti korlátozások Romániában. Március 14-től az éjszakai kijárási tilalom 22 órától kezdődik az eddigi 23 óra helyett. A lakóhelyet hajnali 5 óráig tilos elhagyni. Vasárnaptól több hegyvidéki üdülőtelep szállodái és panziói befogadóképességük legfeljebb hetven százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket. Az érintett települések között található a székelyföldi Tusnádfürdő, Borszék, Homoródfürdő, Szováta, Hargitafürdő is.


Március 15-től bővül az oltásra jogosultak köre, várólisták nyílnak meg. „Nagyon egyszerű. Ha valaki szeretné beoltatni magát, akkor az a várólistákra való feliratkozás szerint teheti meg” – írta a Facebook-oldalán Florin Cîțu román miniszterelnök. Hozzátette: az oltásra való beütemezést vagy online, vagy telefonon keresztül lehet kérvényezni, majd mindenki értesítést kap a rendelkezésre álló helyekről a kiválasztott oltási központoknál. A 65 évesnél idősebb vagy krónikus betegségben szenvedő személyek és a kulcsfontosságú területek dolgozói után, mostantól – a szabad oltóhelyek függvényében – a lakosság többi része is jogosult lesz vakcinára.

👉 Románia jelenleg a tizenhetedik azon a világszintű ranglistán, amelyet az alapján állítottak össze, hogy lakosságarányosan hányan kapták meg a koronavírus elleni oltás második adagját.


Közben vita bontakozott ki az AstraZeneca-vakcina állítólagos mellékhatásaival kapcsolatban. Eddig közel kilencezren mondták le az erre az oltóanyagra korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon. A romániai oltáskampányt koordináló bizottság elővigyázatosságból egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag, megmaradt AstraZeneca-vakcinát, amelyek ugyanabból a szállítmányból származnak, melynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. Az Astrazeneca oltóanyagát használó oltóközpontjainak tevékenységét azonban nem állították le, a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják. Romániában az utóbbi napokban négy- és ötezer között mozgott az új fertőzöttek száma, hetven-nyolcvan beteg veszíti naponta életét a koronavírus következtében, az intenzív osztályon kezeltek száma meghaladja az ezret.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések