A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU az orosz és kínai oltást is elfogadná a védettségi igazolványhoz


Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát az úgynevezett védettségi igazolásról.


Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban – írja az Euronews a Bloombergre hivatkozva. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

Az igazolvány három igazolást adhat:
👉 Az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,
👉 Azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,
👉 Vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták, a portál szerint az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál. Jelenleg Magyarországon használnak uniós engedély nélkül kínai és orosz oltóanyagot, de Szlovákiába is érkezett már egy szállítmány a Szputnyik V vakcinából.

A tervekről még annyit tudni, hogy az igazoláson szerepelni fog az illető neve, a személyi igazolványának, vagy útlevelének a száma, a születési ideje, illetve az, hogy milyen oltóanyagot és hány dózist kapott.

A javaslatot a jövő héten mutatják majd be hivatalosan Brüsszelben. A Bloomberg szerint a javaslat szövegében még történhetnek változások.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések