A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Áldozathibáztatás: a svéd nők a hibásak azért, mert megerőszakolják őket


Egy március 4-én közzétett hivatalos kutatás tényszerűen megállapítja: a nemi bűncselekményekben a bevándorló hátterű fiatal férfiak szemmel láthatóan felülreprezentáltak. A hivatalos okmány az okokat nem firtatja, de számos kutatás kísérletet tesz erre, és meglehetősen meredek következtetéseket vonnak le pro és kontra. Az egyik szakember szerint a svéd nők a hibásak azért, mert megerőszakolják őket. Egy másik kutatás pedig azon elmélkedik, hogy a bevándorlók születéskori „alacsony átlagos intelligenciaszintje” teszi őket hajlamossá az erőszakos cselekedetekre – írja a Mandiner.


A svéd Bűnmegelőzési Tanács szerint a svéd nők okolhatók amiatt, hogy az afrikai és közel-keleti bevándorlók erősen felül vannak reprezentálva a nemi erőszakot elkövetők között. A Tanács szerint erre az egyetlen magyarázat, hogy a svéd nők jóval gyakrabban jelentik fel a bevándorlókat, mint a svéd férfiakat – számol be róla egy svéd lap.

Stina Holmberg, a Brå kutatási tanácsosa úgy véli, hogy a nők hajlamosabbak nemi erőszakot bejelenteni, ha az elkövető bevándorló.

„Előfordulhat, hogy hajlamosabb valaki beszámolni valamiről, aminek ki volt téve, ha a bűncselekményt olyan ember követte el, akit inkább idegennek érez magától, és aki alacsony társadalmi státusszal rendelkezik” – állítja Holmberg nyilatkozatában.

A március elején kijött, átfogó kutatás eredményei azt mutatták, hogy az elítélt nemi erőszakoskodók csaknem fele külföldön született, és mintegy 60 százaléka bevándorlói háttérrel rendelkezett Svédországban. A kutatók ugyanakkor nem tudják – illetve nem akarják – megválaszolni, hogy mi okozza az erős túlreprezentációt.

Svédországban újabban vezető kutatók biológiai tényezőket is figyelemben vesznek.

Egy 2010-ben végzett, közel 50 000 férfit vizsgáló svéd tanulmány kimutatta, hogy az alacsony intelligenciájú férfiak nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményeket, és gyakrabban kerülnek börtönbe, mint a normál és magas értelmi szintű férfiak.

A kutatási eredmények kulcsfontosságúak lehetnek annak megértésében, hogy a szomáliak és az irakiak miért követnek el oly sok súlyos bűncselekményt, mint amilyen például a nemi erőszak.

A Huvudstadsbladet most publikált cikke kimutatta, hogy az iraki bevándorlók 52,6-szor hajlamosabbak a nemi erőszakra, mint egy átlagos finn ember. A szomáliak, Finnország egyik legnagyobb bevándorló csoportja nem sokkal az irakiak után szerepel a statisztikában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések