A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koronavírus járvány és a pészah ünnepe miatt elhúzódhat a szavazatszámlálás az izraeli választásokon


A koronavírus járvány és a pészah ünnepe miatt elhúzódhat a szavazatszámlálás, és késhet a március 23-i parlamenti választások eredménye Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A koronavírus járvány miatt súlyos technikai nehézségekkel kell megküzdeni a két év alatt negyedik izraeli parlamenti választásokon. A karanténban lévők és a fertőzöttek számára különleges urnákat és szavazati-lehetőségeket hoznak létre, és a szokásosnál jóval több szavazóhelyiség lesz, mert egy urnánál csak 650-en adhatják le voksukat a zsúfoltság elkerülése érdekében.

A választások költségvetése 647,8 millió sékel lesz (mintegy 65 milliárd forint), s ebből 237,5 millió sékel, közel 37 százalék a koronavírus járvány miatti különleges költségeket fedezi a Globus című gazdasági lap értesülése szerint.

A szavazatszámlálást megnehezíti, hogy a központi választási bizottság becslése szerint a tavaly márciusihoz képest kétszer annyian fognak dupla borítékokkal szavazni.

A katonák, a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták, a börtönökben és kórházakban lévők mellett ezúttal a karanténban tartózkodók is ezzel a módszerrel adják le voksukat, a tavalyi 330 000 helyett mintegy félmillióan.

Mivel szoros eredmény várható, valószínűleg egészen a később sorra kerülő, és lassabban megszámlálható dupla borítékok teljes figyelembe vételéig nem lesznek világosak a pártok közötti arányok. A dupla borítékok döntik el a 120 parlamenti helyből 15-nek a sorsát, várhatóan azt is, hogy a kis pártok közül melyek ugrották át sikeresen a 3,25 százalékos választási küszöböt.

Az eredményt az is befolyásolhatja, hogy számos olyan helyre is kihelyeznek urnákat, ahová ezt korábban nem tették, többek közt az idős otthonokba. Ez a szakértők szerint elsősorban Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártjának kedvez.

Liberman bázisszavazóinak jelentős része ugyanis a 90-es években vándorolt be Izraelbe a volt Szovjetunióból, és ezekben az otthonokban élnek. Közülük sokan nem mennének el a távolabbi szavazóhelyiségekbe, azonban a hozzájuk vitt urnákban elhelyezik az általuk választott párt céduláját.

A karanténban tartózkodók és a fertőzöttek számára úgynevezett "drive in", azaz autós szavazási lehetőségeket is biztosítanak. A választók végig a kocsijukban ülve haladnak át egy nyitott területen, útközben kézhez kapják a szavazatuk leadásához szükséges borítékot, a következő asztalnál kivehetnek egyet a pártok cédulái közül, majd a borítékot bedobhatják az urnába.

Összesen kilenc féle szavazóhelyiség lesz, várhatóan a Ben Gurion reptéren is voksolhatnak az aznap érkezők, és különleges szavazó-autóbuszokat is kialakítottak a szokásosnál sokkal több urna elhelyezésére.

Az otthonaikban tartózkodó koronavírus-fertőzötteknek előzetesen regisztrálniuk kell, és ha maguk nem tudnak egyedül autóval eljutni a számukra felállított urnákhoz, akkor a sofőrüléstől elszeparált járművet küldenek értük.

A pészah ünnepe idén március 27-én, szombaton kezdődik, ami azt jelenti, hogy a szavazatszámlálók már 26-án, pénteken, a szombati pihenőnap esti kezdete előtt abbahagyják munkájukat, amit 23-án, az urnák bezárása után kezdenek el.

Ha szoros az eredmény, és péntekig nem születik egyértelmű eredmény, a 8 napig tartó pészah ünnepe jelentősen késleltetheti a szavazatszámlálást.Lehetséges az is, hogy csak az ünnep után tudják nyilvánosságra hozni, mely pártok, illetve hány képviselőt delegálhatnak a következő, 24. kneszetbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések