A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közeledik a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában


Közeledik a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában. Szakértők szerint ezt jelzi, hogy az utóbbi öt napban folyamatosan tizenöt-húsz százalékkal emelkedett az esetszám. – Románia most tart ott, ahol Magyarország tíz nappal ezelőtt – mondta az erdélyi Krónikának Lorenzovici László orvos, közgazdász végzettségű egészségügyi elemző.


Úgy véli, a harmadik hullám terjedelme kisebb lesz, hiszen már sokan átestek a fertőzésen, és az oltás is jó ritmusban halad. A szakember szerint

érthető a bukaresti kormány óvatossága a további nyitással kapcsolatban,

Lorenzovici ugyanakkor érthetőnek nevezte a több romániai nagyváros polgármestere által megfogalmazott gazdasági érvelést, indokoltnak tartja a szigorítások lazítását, mivel a veszélyeztetettek többsége már megkapta a vakcinát. – A korlátozások szétverik a gazdaságot, az elmúlt év utolsó negyedében mért növekedést adósságból gerjesztette az állami szektor – hangsúlyozta a szakértő.

A hétvégén egyébként a koronavírus ellen beoltottak száma Romániában először haladta meg a fertőzöttekét. Áprilistól a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyaga mellett a Johnson & Johnson cég termékével egészülhet ki a romániai választék. Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora azt mondta, az európai gyógyszerügynökség engedélyére váró vakcina nagyon nagy hatékonyságú, csak egyszer kell beadni. Közben bejárta a román sajtót egy dél-romániai nő esete, akinél súlyos allergiás reakciót, orvosi szaknyelven anafilaxiás sokkot váltott ki az AstraZeneca vakcinája. – A páciensnek nem volt semmilyen allergiával kapcsolatos ismert kórelőzménye, a helyszínen tartózkodó egészségügyi személyzet elsősegélyben részesítette, később pedig a további kezelés érdekében kórházba szállították – fogalmazott közleményében az oltáskampányt koordináló bizottság közleménye, amely megemlítette azt is, hogy a páciens állapota jó, de egy ideig még orvosi felügyelet alatt marad.

Kedden 3382 új megbetegedést igazoltak Romániában, 119 koronavírusos beteg vesztette életét. A vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma meghaladta a húszezret.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések