A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint bár a covid-betegség mechanizmusát pontosan még nem ismerik, annyi már biztos, hogy a fertőzés még akkor is súlyos következményekkel járhat, ha a gyermek tünetmentesen vészeli át.


Az ATV Start című műsorban Póta György hangsúlyozta, a december eleji csúcshoz képest lefelé mutató görbéket láthatunk, ezért kijelenthetjük, hogy a második hullám vége felé érkeztünk.

A teljes nyugalomhoz a szakember szerint az kell, hogy ne legyen annyi fertőzés, hogy berobbanhasson egy újabb hullám. A lefelé tendáló számok még nem adnak okot a lazításokra, ugyanis a végleges megoldást a vakcina jelentheti majd.

A védőoltásokról Póta elmondta, gyakorló orvosként kizárólag olyan vakcinát ad be jó szívvel a betegeinek, melynek biztonságáról saját maga győződött meg. Az ő meggyőződésének viszont az nem elég, hogy, mint fogalmazott, egy hatóság azért fogad el megfelelőnek egy oltóanyagot, mert 1 milliót beadtak már belőle küldföldön.

Póta hozzátette, sokkal biztonságosabb, ha az EU engedélyezi az oltóanyagot, mivel a jóváhagyási folyamatok során mélyreható ellenőrzéseket végeznek el, így tényleg csak a legjobb hatékonysággal rendelkező készítményekre bólinthatnak rá.

A szakember kiemelte, a 14 év alattiak körében az elhalálozás elhanyagolhatóan kevés, Magyarországon még egyetlen esetben sem figyeltek meg közvetlenül coviddal összefüggésbe hozható gyermekhalált.

Mivel egyre gyorsabban terjed a koronavírus, a gyermekeket is intenzívebben fertőzi, ezáltal megnőtt a sokszervi gyulladások rizikója, melynek következtében akár intenzív osztályra is kerülhetnek a fiatalok. Póta elmondta, a sokszervi gyulladás általában nagyobb óvodásoknál, kisiskolásoknál jelentkezik, ezért a szakorvos azt javasolja, ha a szülők bármilyen szokatlan tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak háziorvosukhoz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek