A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hajmeresztő, megdöbbentő, kegyetlen körülmények egy Fejér megyei vágóhídon


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek ismét egy borzalmas hellyel kellett szembesülniük, ahol rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat találtak.


Rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Fejér megyei vágóhíd és darabolóüzem ellenőrzése során – olvaható a Nébih által kiadott hivatalos közleményben az ügyről.

Az üzemben tapasztalt áldatlan állapotok miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint csaknem két tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszer tételt vont ki a forgalomból – tudhattuk meg.
Még a tapasztalt szakemberek is megdöbbentek azon, amit láttak: többek között megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei január végén egy Fejér megyei húsüzemben tartott helyszíni ellenőrzés során.

Egészen elképesztő körülmények mellett tárolták a különböző melléktermékeket: a vágóhídi melléktermékeket (csontok, zsigerek, koponyák, bőrök, lábvégek) az udvaron egy féltető alatt nyitott ládákban és a padozaton tárolták. Az engedélyezett üzem udvarára egy korábbi csőtörés során a szennyvíz is kijutott és ott felhalmozódott.

Borzalmas, kegyetlen, amit az állatokkal műveltek: megdöbbentő módon az udvar hátsó részén a szabadban három, levágásra szánt szarvasmarha feküdt elhulláshoz közeli állapotban. Az állatok felállni sem tudtak, egyikük hátsó lábán kötelek voltak.

Ezek után nem okozhatott nagy meglepetést, hogy milyen további súlyos hiányosságok kerültek elő a vizsgálat során: az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a vágóhíd takarítatlan, rendkívüli mértékben szennyezett. A padozaton vér, sár, bendőtartalom és egyéb, felismerhetetlen szennyeződés volt jelentős mennyiségben.

A falakat és a berendezéseket sem tisztították: a falakat, berendezési tárgyakat kosz borította. A dobogón és az egyik kézmosóban is belsőség volt. A helyiségben található – rendkívül szennyezett – eszközfertőtlenítők egyike sem működött és az eszközöket (kések, testhasító fűrész) szintén vér és egyéb maradványok borították.

Ez azonban még mind semmi, tovább lehetett fokozni a dolgot: a csomagolóanyag-raktárban rendkívül erős rágcsáló vizeletszag érződött, a csomagolóanyag és padozat rágcsálóürülékkel szennyeződött. A ládamosó helyiségben szintén rágcsáló nyomai (ürülék és rágásnyomok) voltak, továbbá a helyiségben található kétmedencés mosogató nem volt a csatornába bekötve, szennyvize a padozatra folyt.

Az eljárás folyamatban van, és jelentős bírságra számíthat a vállalkozás: a Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt 1940 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszernek pedig haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását, valamint forgalomba hozatalát megtiltotta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések