Hirdessen itt

Frakcióvezetőit delegálta az RMDSZ a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba


Frakcióvezetőit delegálta a román titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely - a rendszerváltás óta most először - nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.


A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről szerdán rendeztek titkos szavazást a tavaly decemberben megújult képviselőház és a szenátus együttes ülésén. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe Turos Loránd Szatmár megyei szenátort, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét is beválasztották.

A Maszol.ro hírportál úgy tudja: a parlamenti pártok már a múlt héten elosztották egymás között a két ház közös bizottságainak helyeit az erőviszonyokon alapuló algoritmus alapján. A SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növeljék, így kerülhet be egy RMDSZ-es politikus is a testületbe.

A parlament a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottság összetételéről is döntött. Ebbe a testületbe Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett.

A közvitára bocsátott - kormányzati és parlamenti jóváhagyásra váró - 2021-es állami költségvetés-tervezet a tavalyival nagyjából megegyező 2,7 milliárd lejes (200 milliárd forint) keretet irányoz elő a SRI, illetve 390 millió lejes költségvetést a SIE számára.

A - parlament védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági szakbizottságai által ellenőrzött - Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) a tavalyinál csaknem tíz százalékkal kisebb, 622 millió lejes költségvetést irányoztak elő. A negyedik titkosszolgálat, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak alárendelt kormányőrség (SPP) várhatóan a tavalyi büdzsé csaknem másfélszereséből, 401 millió lejből gazdálkodhat idén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések