A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fellebbezett az ügyészség az őrizetbe vett budapesti orvos szabadon engedése miatt


A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a megalapozott gyanú szerint koronavírus betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedő, súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított budapesti orvos letartóztatását indítványozta, a mai ülésen azonban a nyomozási bíró az orvost és társát is szabadon engedte.


Az ügy felderítése, valamint a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható személyek elfogása érdekében, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség pár nappal ezelőtt, 2021. február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót.

Az akció eredményeként az eljáró nyomozó ügyészek 5 gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost, valamint egy a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt. Kettőjük esetében döntött az ügyészség személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések indítványozásáról - derül ki a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményéből.

A vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, valamint sikkasztással gyanúsított orvos esetében a nyomozó ügyészek kizárólag a letartóztatás elrendelésére látnak alapot, ezért erre tettek indítványt. A bűncselekmények elkövetését beismerő, közvetítő nő vonatkozásában a nyomozó ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelést indítványozta.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, azonban az ügyészség indítványával szemben úgy döntött, hogy mindkét gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az ügyészség nem tartja elfogadhatónak a nyomozási bíró döntését, ezért fellebbezést jelentett be. A törvény szerint 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény tárgyi súlyát az ügyészség álláspontja szerint különösen fokozza az a körülmény, hogy az orvos a bűncselekményeket a járványhelyzet idején, azzal visszaélve követte el. Az ügyészek a bizonyítás megnehezítésének, valamint az esetleges újabb szándékos bűncselekmény elkövetésének veszélyét is reálisnak tartják.

Az üggyel összefüggésben megjelent sajtóhírekkel ellentétben, más orvos gyanúsítására, őrizetbe vételére sem a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, sem más nyomozó hatóságnál nem került sor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések