A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elítélték Hodorkovszkij feltételezett aktivistáját Oroszországban


Négyévi feltételes, négyévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bíróság Anasztaszija Sevcsenko aktivistát, nemkívánatos szervezeteben való részétel címén csütörtökön Rosztov-na-Donuban.


Sevcsenkót azzal vádolták meg, hogy az emigrációban élő, a Kremllel szemben élesen kritikus volt olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij által alapított, londoni székhelyű Nyitott Oroszország csoport tagja. Ő ezzel szemben azt állította, hogy ő az az ezzel azonos nevű, de oroszországi szervezethez tartozott, amely nem esik az 2015-ös, „nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvény” hatálya alá. 
 
Anasztaszija Sevcsenko az első ember Oroszországban, aki ellen „nemkívánatos szervezetben való részvétel” címén büntetőeljárást indítottak.    


A 41 éves aktivista elleni eljárás már két éve tart; Sevcsenkót 2019 januárjában helyezték házi őrizetbe, a védelem szerint azért, mert részt vett egy politikai vitában és egy szemináriumon, valamint egy tüntetésen, ami nem számít jogellenes cselekvésnek. Az ügyész ötévi letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

A felelősségre vonás ideje alatt Sevcsenkónak meghalt a 17 éves lánya, akit fejlődési problémákkal terhelt gyerekek számára fenntartott intézetben kezeltek. Jogvédők szerint az orosz hatóságok a „nemkívánatos szervezet” és a „külföldi ügynök” kategória bevezetésével a civil szervezetek ellen lépnek fel. A hivatalos álláspont a vonatkozó jogszabályok célja a belügyekbe való külföldi beavatkozás megakadályozása.   

A „nemkívánatosnak” azok a szervezetek minősíthetők, amelyek tevékenysége veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy állambiztonságára.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések