A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elfogadták a szombathelyi önkormányzat költségvetését


A közgyűlési többség elfogadásra javasolta, Szombathely polgármestere pedig jóváhagyta a város 2021-es költségvetését. A döntést az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP-frakció nem támogatta, az egyetlen független képviselő pedig tudomásul vette.

A rendkívüli jogrendben nem ülésezett a városi közgyűlés, a költségvetésről több fordulóban online egyeztettek a képviselők, álláspontjukat figyelembe véve a büdzsé elfogadásáról Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester döntött csütörtökön.

A várost vezető koalíció tagjai "kormányzati elvonásokról" beszéltek, amelyek miatt kevesebb forrás jut az idén a többi között út- és járdafelújításokra, óvodai karbantartásokra, a kultúra és a sport támogatására, sportcélú kiadásokra.

A kormánypárti városi ellenzék szerint a kormány jelentős segítséget nyújt Szombathelynek, például a Haladás Sportkomplexum, valamint a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ működtetésének átvétele is jelentősen csökkenti a működési kiadásokat. Emellett iparterületek és ingatlanok várható értékesítése miatt eddig soha nem tapasztalt mértékű vagyongazdálkodási bevétellel számolhat az önkormányzat. A Fidesz-KDNP-frakció ezzel együtt sem a tervezett bevételek, sem a tervezett kiadások elosztásával nem ért egyet a költségvetésben, ezért elutasította annak elfogadását.

A döntést követően a város hivatalos honlapjára felkerült költségvetés 21 milliárd 636 millió forintos bevétellel és 27 milliárd 666 millió forintos kiadással számol, ezen belül a működési bevételek és kiadások egyensúlyban vannak, számított egyenlegük nulla.

A költségvetés készítői azzal számolnak, hogy Szombathely is részesülhet kormányzati támogatásban, erről Nemény András polgármester elmondása szerint - hamarosan velük is egyeztet majd - ahogy a többi megyei jogú város polgármesterével - Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, így reményei szerint a költségvetés pozitív irányban módosítható lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések