A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csaknem egymilliárd forint adót csalt egy kaposvári férfi társaival


Csalók mezőgazdasági termékek importja után járó közterhekkel manipulálva majdnem egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.


Egy 44 éves férfi és három társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség. A férfi cége mezőgazdasági termékek, elsősorban műtrágya nagykereskedelmével foglalkozott. 2017-ben hogy a többi piaci szereplőnél kedvezőbb áron tudja árusítani termékeit, és ezáltal versenyelőnyhöz jusson elhatározta, hogy a külföldi partnercégek és saját kft-je közötti értékesítési láncolatba fiktív cégeket szervez be.

Így az ÁFA fizetési kötelezettség a csak papíron létező cégeknél jelentkezett. A köztes vállalkozások által kiállított hamis számlák ÁFA tartalmát a vádlott jogosulatlanul levonta az adóbevallásaiban. A vádhatóság szerint a céghálóban működő vállalkozások tevékenységét a ő hangolta össze, külföldi partnerekkel tartotta a kapcsolatot, egyeztetett a számlázásról. A fiktív cégeknek más üzleti partnerei nem is voltak, annak ellenére, hogy az évek alatt papíron több ezer tonna műtrágyát importáltak. A vádlott és társai 2019-ig Áfa adónemben összesen 903 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek, állítja az ügyészség.

A nyomozás során a hatóság élt a nemzetközi igazságügyi együttműködés adta lehetőségekkel, Lengyelországba, Szlovákiába és Horvátországba ás Szerbiába nyúltak a nyomozás szálai. Ezekben az országokban is foglaltak le iratokat, hallgatták ki a tanúkat. Az ügyészség a bűncselekményben vezető szerepet játszó kaposvári férfira 9 év, míg budapesti társaira 8 év és 6 év 6 hónap börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában, ha a vádlottak beismerő vallomást tesznek. Emellett a céggel szemben 450 millió forint összegű pénzbírság kiszabására is tettek indítványt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések