A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beleállt a mianmari puccsba a Facebook: letiltották a hadsereg fiókjait


Letiltotta a Facebook a mianmari hadsereg, illetve az általuk irányított médiavállalatok összes fiókját – írja a New York Times.


Mianmarban szűk egy hónapja hajtott végre puccsot a korábban is jelentős befolyással rendelkező hadsereg, a lépést azzal indokolták, hogy a „demokráciát védték meg” és azt ígérték, egy éven belül visszaadják a hatalmat a civil kormánynak.

A Facebook most letiltotta a hadsereg főoldalát, a fegyveres erő vezetőinek oldalait, illetve egy katonai irányítás alatt álló TV-csatorna oldalát is. A lépésre rövidesen azután került sor, hogy a katonaság letiltotta az internetet az országban, újra engedélyezte, majd megint letiltotta.

A közösségi oldalt sokáig kritizálták amiatt, hogy semmit nem tett a mianmari rohingya kisebbség elleni gyűlölet szításának megfékezéséért. Az ország iszlámhívő kisebbségének jelentős részét gyakorlatilag elüldözte a hadsereg Bangladesbe 2016-17-ben, házaikat felgyújtották, embereket öltek meg. A Facebook nem lépett semmit a népirtást véghez vivő személyek ellen.  

Most viszont egyértelmű állást foglalt a Facebook a demokráciáért tüntetők mellett, még egy közleményt is kiadtak, melyben vészhelyzetnek nevezték az intézkedést és úgy fogalmaztak, „túl nagy a kockázat,” ha a hadsereg a közösségi oldalon marad.

A Facebook sokáig igyekezett távol maradni az ilyen politikai vitáktól, a 2020-as elnökválasztás után viszont aktív politikai cenzúrába kezdtek. Letiltották Donald Trump elnököt is, illetve minden QAnon-összeesküvés elmélethez kapcsolódó posztot is, melyet az elnök legfanatikusabb hívei terjesztettek.

De visszatérve Mianmarba előzőleg arról szólt a fáma, a techóriás letiltja a tüntetők fiókjait, hogy azok ne tudjanak kommunikálna egymással, aminek meg is lett az eredménye hiszen a tüntetők közötti kommunikációs csatorna elvágása oda vezetett, hogy a tüntetők nem tudtak felkészülni a fegyveres erők megmozdulásaira.

Úgy látszik, hogy a zsigerből politizálni akaró Zuckerberg szekta, cenzori lépéseivel országos politikai csatározások tömeggyilkosává válik. Hiszen egy politikához nem értő, magát a béke hadtestjévé kinevező gazdasági szervezet a tudatlanságával ártatlan emberek halálához járul hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések