A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódik a budapesti roma holokauszt emlékmű rongálása miatt indított eljárás


Elrendelte az ügyészség a budapesti Nehru parti roma holokauszt emlékmű megrongálásával kapcsolatos, a rendőrség által decemberben megszüntetett eljárás folytatását.


Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: június 1-je előtt egy ismeretlen elkövető a roma nemzetiséget és egy országgyűlési képviselőt gyalázó feliratokat helyezett el a IX. kerületi Nehru parton található roma holokauszt emlékművön. Emiatt az érintett országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki a levelet feljelentésként értékelte, és megküldte a rendőrségnek.

A feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitánysága rongálás miatt nyomozást indított, de az eljárást decemberben megszüntette, mivel álláspontja szerint bűncselekmény elkövetése - a rendelkezésre álló adatok és bizonyítási eszközök alapján - nem állapítható meg.

Az eljárást megszüntető határozatot a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség hivatalból felülvizsgálta, hatályon kívül helyezte, és a tényállás további tisztázásáért elrendelte az eljárás folytatását.

Az ügyészség szerint vizsgálni kell, megvalósulhatott-e a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása. Ezt a bűncselekményt az is elkövetheti, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét igazolni próbálja - olvasható a közleményben.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek megerősítette a sajtóhíreket, melyek szerint az ő nevét festették fel az emlékműre. Elmondta, júniusban írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez, azt tudakolva, hogy szerinte milyen bűncselekmények gyanúját veti fel az emlékmű megrongálása, illetve indokolt-e büntetőeljárás megindítása.

Bangóné Borbély Ildikó akkor úgy érvelt, műemlék vagy védett kulturális javak megrongálásának bűntette mellett felmerül a közösség elleni uszítás bűntettének alapos gyanúja is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések