A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Buta és ostoba álhírekkel uszítanak az oltás ellen


A rengeteg álhír elképesztő gyorsasággal terjed az interneten, ami elbizonytalanítja azokat az embereket, akik még nem döntötték el, hogy kérik-e a vakcinát.


Most egy nem létező nemzetközi tudományos szervezet munkatársára hivatkozva állítja valaki, hogy a sötétben világít a vakcina, amiből arra következtet, hogy radioaktív anyag van benne. Természetesen sem ez, sem az nem igaz!

A maszkellenesek után most az oltásellenesek is akcióba léptek, és elképesztő álhíreket terjesztenek, amiket úgy csomagolnak, hogy hihetőnek tűnjék, ezáltal elbizonytalanítsák az embereket – írja a Ripost.

Azt állítja, lopott egy ampullát

Most éppen egy olyan bejegyzés kering az interneten, amiben egy férfi azt állítja, hogy a Szövetségi Gyógyászati és Orvosi Intézet munkatársa, így lehetősége nyílt titokban ellopni egy ampullát az oltóanyagból, amit „elemzett” otthon. A férfi nem kevesebbet állít, mint hogy az oltóanyag „világít a sötétben, tehát radioaktív, óránként 70 microsievert” – írja, a képtelenséget a sugárzási dózis mértékegységének használatával tudományosként feltüntetve.

Minden szava hazugság

Először is: egyáltalán nem létezik Szövetségi Gyógyászati és Orvosi Intézet, így természetesen a munkatársa sem lehet, és a vakcinához sem férhet hozzá illetéktelen. Arról pedig, hogy szerinte mennyit sugárzik az oltás óránként, érdemes tudni: az átlagember 2-3 microsiever természetes sugárzásnak van kitéve évente.

Az oltóanyag tartalmáról számos más téves feltételezés vagy rémhír is kering: hogy daganatos vagy magzati sejteket tartalmaz, hogy szintetikus, természetidegen anyag, hogy mikrochipet tartalmaz vagy hogy olyan mikro-helymeghatározó van benne, amivel aztán követni tudják a beoltott embert – mintha ezt nem lehetne megtenni bármelyik mobiltelefonnal.

Aki nekik hisz, önmagának és másoknak is árt

Ezeknek az álhíreknek az a legnagyobb veszélye, hogy terjesztői szakértőnek tüntetik fel a szerzőt, megpróbálják hitelessé tenni a rémhírt, emiatt sokan elbizonytalanodnak az oltással kapcsolatban. Az internetet böngésző olvasó pedig nem néz utána, létezik-e a hivatkozott intézet, mi az a microsiever és mivel hallott már arról, hogy egyes oltásokhoz felhasználtak állati vagy magzati szöveteket, készséggel elhiszik, hogy a koronavírus elleni vakcinában is az van. Azok, akik megrengetik a közbizalmat az oltásban, súlyos kárt okoznak, mert a járványnak csakis az vethet véget, ha elegen beoltatják magukat – számolt be a hírről a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések