Hirdessen itt

Virtuális kiállítás a 70 éves ferihegyi repülőtérről

A Közlekedési Múzeum újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a 70 éve átadott ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről.

 A tárlaton feldolgozott széleskörű fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül megismerhetjük legismertebb légikikötőnk kialakulását és további fejlődését is - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét és bemutatja a 70 éve átadott terminál épületét. A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi légikikötő további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

A korábban ilyen formában még fel nem dolgozott anyag széles kitekintést nyújt a látogatóknak, hiszen a ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A Közlekedési Múzeum, együttműködésben a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a FŐMTERV-vel és a Tomory Lajos Múzeummal különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a légikikötő története.

A virtuális tárlaton keresztül megtudható, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei. A közzétett anyag egyik különlegességekkel, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a Közlekedési Múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a légikikötőben használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A tárlat bemutatja a repülőtér további dinamikus növekedését és bővülését, végül a jelen különleges hangulatú képeivel zárul.

A Közlekedési Múzeum több mint egy éve jelenteti meg népszerű, online kiállításait honlapján. Ezek a tárlatok közérthetően, sok képpel dolgoznak fel egy-egy közlekedés- vagy technikatörténeti témát. Az idén már a negyedik ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán.

A kiállítás az alábbi linken érhető el: http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/ferihegy70/page/bevezeto

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések