A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új béketárgyalást akarnak Szíriával kapcsolatban

Törökország és Irán a legrövidebb időn belül "tető alá akarja hozni" az Oroszországgal közösen indított, a szíriai polgárháború békés rendezését célzó asztanai folyamat következő találkozóját, amelyet Teheránban fognak tartani - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn az isztambul Dolmabahce palotában az iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu azt mondta: világosan át kell beszélniük, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy Szíriában tartós békét tudjanak teremteni. Ezek közül az egyik az alkotmányozó bizottság, amely előreláthatólag augusztusban ül majd össze - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a megbeszélésnek sikeresnek kell lennie.

A szíriai kormány és az ellenzék először tavaly októberben ült asztalhoz Genfben, hogy kidolgozzon egy alkotmányt, amely lehetővé teszi a békésegyüttélést, a tárgyalások azonban november végén megrekedtek. Az ellenzék, a civil társadalom és a kormány képviselőiből áll, mindegyik oldal 50 főt delegált.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért halasztották el a Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter vezette orosz delegáció vasárnapi ankarai látogatását, Cavusoglu közölte: Moszkva és Ankara - miként korábban - úgy továbbra is azon dolgozik, hogy tartós tűzszünet jöjjön létre Líbiában. Egyúttal kiemelte: a miniszter-helyettesek és a szakértők szintjén folytatott egyeztetésekből kiderült, hogy az alapelveket tekintve nincs a két fél között nézeteltérés. Rámutatott: ugyanakkor különösen a tűzszünet tartóssága és az azt követő lépések részletes meghatározása céljából az a közös döntés született, hogy hasznosabb, ha az eszmecsere még technikai szinten folytatódik.

Törökország a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő, Fájez esz-Szarrádzs vezette kormány erőit támogatja Líbiában, míg Oroszország a tobruki ellenkormány oldalán harcoló Halífa Haftar tábornokot és csapatait.

Cavusoglu a sajtótájékoztatón jelezte azt is, hogy Törökország és Irán augusztus 1-jén tervezi újraindítani a kétoldalú menetrendszerinti légi járatokat, amelyeket az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt függesztettek fel.

Hosszú hónapok elteltével Zaríf volt az első, akit hivatali kollégái közül Cavusoglu személyesen fogadott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések