Hirdessen itt

Történelmi minimumra csökkent az ipari termelés áprilisban Szlovákiában

Szlovákiában történelmi mélypontra - az ország 1993-as önállósodása óta a legalacsonyabb szintre - csökkent az ipari termelés áprilisban - jelentette  szerdán a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva.

 Az ipari termelés áprilisban 42 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva, 26,6 százalékkal az előző havihoz mérve. A csökkenést legnagyobb mértékben a járműgyártás drámai, 78,9 százalékos visszaesése okozta.

A négy szlovákiai autógyár - a pozsonyi Volkswagen, a zsolnai KIA, a nagyszombati PSA és a nyitrai Landrover - üzemeiben a koronavírus-járvány miatt leállította a gyártást, de a beszállítóik is korlátozták termelésüket.

A SÚSR közlése szerint áprilisban az építőipari termelés is súlyos, 13,7 százalékos visszaesést szenvedett el, és az előző hónaphoz viszonyítva is 10 százalékos volt a termelés csökkenése.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerdán közzétett előrejelzésében azzal számol, hogy az ország gazdasági teljesítménye 10,3 százalékkal esik majd vissza idén. Ezzel az NBS egy százalékponttal tovább rontotta korábbi előrejelzését. A szlovák központi bank 2021-re várja a gazdaság növekedésének beindulását, jövőre a GDP 8,4 százalékos bővülését várják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések