A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stadion méretű aszteroida suhan el szombaton a Föld mellett

Ráadásul elég közel jön bolygónkhoz.

Bár viszonylag gyakran suhannak el bolygónk mellett aszteroidák, általában elenyésző nagyságúak. A 2002 NN4 névre hallgató objektum viszont közel fél kilométer széles - írja a Ladible - nagyjából olyan, mintha egy stadion suhanna el Földünk mellett - nagyobb, mint az aszteroidák 90 százaléka. Ha becsapódna, elég komoly rombolást tudna okozni, de szerencsére elkerüli a bolygót: 5,1 millió kilométerre halad majd el tőlünk, amely ugyan soknak hangzik, ám csillagászati mértékkel nézve tényleg nagyon közel lesz.

Olyannyira, hogy komolyabb felszerelés nélkül, amatőr távcsövekkel is látható lesz a megfelelő időjárási körülmények mellett.

Az Aten-aszteroida-családhoz tartozó égitest egyébként ismerős lehet bolygónk számára, ugyanis Nap körüli pályán kering, és visszajáró vendég: legközelebb például 9 év múlva jön majd ismét közel, bár nem annyira, mint most: akkor 8 millió kilométerre lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések