A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stabil maradt májusban a kínai ingatlanpiac

Stabil maradt Kínában az ingatlanpiac májusban, a hetven legnagyobb városban mérsékelten emelkedtek az árak.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) hétfőn közölt adatai szerint a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,5 százalékkal nőtt májusban havi szinten, csakúgy mint áprilisban.

Éves összehasonlításban 4,9 százalékkal drágultak az új lakások, ami 0,2 százalékponttal kisebb az áprilisi ütemnél, egyben 2018 májusa óta a legalacsonyabb érték. Tavaly májusban 10,7 százalékon tetőzött az áremelkedés éves összevetésű üteme, azóta folyamatosan csökken.

A négy legnagyobb városban - Peking, Sanghaj, Sencsen és Kuangcsu - májusban havi szinten 0,7 százalékkal nőtt az új lakások ára, jelentősen gyorsult az áprilisi 0,2 százalékról. A használt lakások ára 1,1 százalékkal nőtt áprilisban és májusban is.

Az ingatlanpiac a gazdaság számos más szektorához hasonlóan megsínylette a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, hiszen az utazási korlátozások és a különböző karanténintézkedések az építkezések és a lakások értékesítése elé is komoly akadályokat gördített.

A májusi adatok azonban azt mutatják, hogy a járvány hatása gyakorlatilag eltűnt, és az ingatlanpiaci forgalom idén elérheti a 2019-ben mért csúcsszinteket - vélte Csang Ta-vej, a Centaline Property ingatlanügynökség vezető elemzője. Hozzátette: a júniusi első két hét adatai azt mutatják, hogy a legtöbb városban élénk a forgalom.

A kínai kormány tartja magát ahhoz a meghirdetett elvhez, hogy "a lakások nem spekulációra, hanem arra valók, hogy éljenek bennük". A kormány több intézkedést hozott annak érdekében, hogy visszafogja az áremelkedést, és fékezze az ingatlanspekulációt. Mindazonáltal a növekedés lassulása miatt Peking óvatosan jár el a gazdaság bástyáiként számon tartott építőipar és ingatlanpiac korlátozásának terén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések