Hirdessen itt

Rekordmértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben

A vártnál kevésbé, de így is rekordmértékben csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma áprilisban, amikor is a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások hatására gyakorlatilag minden árucikk forgalma visszaesett.

 Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 11,7 százalékkal, éves szinten pedig 19,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők ennél is rosszabb számokat, 15,0, illetve 22,3 százalékos csökkenést vártak.

Az Eurostat adatgyűjtésének kezdete, 1999 óta soha nem mértek havi összevetésben ilyen erős visszaesést. Az előző rekordot a március tartja, 11,1 százalékos zuhanással.

Az éves összehasonlítások adatsorában 2013 vége óta idén márciusban történt meg először, hogy csökkenést jegyeztek fel, mégpedig 8,8 százalékosat. Az áprilisi az adatközlések kezdete, 2000 óta a legrosszabb érték, a 19,6 százalék négyszerese a 2009 februárinak, amely a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején a leggyengébb hónap volt.

Az Európai Unió egészében havi szinten 11,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 18,0 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. Márciusban az előző hónaphoz 10,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,6 százalékkal zuhant a forgalom.

Havi összehasonlításban az euróövezetben különösen erősen, 27,7 százalékkal csökkent a benzinkutak forgalma áprilisban. A ruházati termékek és lábbelik forgalma 20,9 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké pedig 5,5 százalékkal esett vissza. Az unió egészében ugyancsak a benzinkutak szenvedték el a legnagyobb veszteséget, forgalmuk 25 százalékkal csökkent, a ruházati termékek és lábbeliké 21,2 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké pedig 5,9 százalékkal esett.

Az egyetlen pozitív és nem meglepő adat, hogy az internetes és a postai megrendeléses vásárlások értéke az eurózónában 10,9 százalékkal, az unióban pedig 11,9 százalékkal emelkedett.

Az uniós tagállamok közül havi szinten csak Finnországban emelkedett, 0,3 százalékkal, Svédországban pedig stagnált a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A legnagyobb csökkenést Máltáról jelentették (25,1 százalék), majd Románia (22,3 százalék) és Írország (21,9 százalék) következik.

Éves összevetésben az eurózónában a benzinkutak forgalma 46,9 százalékkal, az élelmiszereken kívüli termékeké pedig 33,6 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 2,5 százalékkal nőtt áprilisban. Az unió egészében a benzinkutak forgalma 42,6 százalékkal, az élelmiszereken kívüli termékeké pedig 29,7 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 1,4 százalékkal emelkedett.

Minden országban csökkent éves szinten a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Franciaországban (-31,1 százalék), Spanyolországban (-29,8 százalék), Máltán (-24,8 százalék) és Luxembourgban (-24,7 százalék).

Magyarországon havi összevetésben 15,0 százalékkal, éves szinten pedig 10,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban az Eurostat adatai szerint.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések