A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Példátlan méreteket ölt a globális költségvetési ösztönzés

A modern gazdaságtörténetben példátlan méreteket öltenek a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok, amelyeknek értéke már jelentősen meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó tanulmányában.

 A nemzetközi hitelminősítő közölte: az általa figyelt húsz legnagyobb világgazdasági erőcentrumban az eddig bejelentett közvetlen költségvetési gazdaságösztönző kiadások értéke elérte az ötezer milliárd dollárt.

A Fitch számítási módszertana alapján ez a tavalyi egész évi globális hazai össztermék (GDP) 7,1 százaléka.

A cég hangsúlyozza, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válságot kísérő recesszió idején a fejlett ipari térség gazdaságai az akkori globális GDP-érték 3-4 százalékát fordították gazdaságösztönzésre költségvetési forrásokból.

A Fitch Ratings számításai szerint a mostani koronavírus-válság kezdete óta a közvetlen költségvetési lazítás és a kormányzati garanciavállalások együttes értéke eléri a tavalyi globális hazai össztermék 12,8 százalékát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések