Hirdessen itt

MNB: továbbra is változékonyság jellemezheti az inflációt

A következő hónapokban is változékonyság jellemezheti az inflációt - mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 Hozzátette: az infláció év eleje óta mérséklődik, ami leginkább az olajárak csökkenéséhez köthető. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint májusban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme, a januári 4,7 százalék és az áprilisi 2,4 százalék után átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak árak az egy évvel korábbinál. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet.

Az év elején még érdemben magasabbak voltak az olajárak - mondta az MNB szakértője megjegyezve, hogy jelenleg az üzemanyagárak 20 százalékkal alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában. Az olaj mellett az elmúlt hónapokban többek között a könyvek, a ruházati termékek és a parkolás ára is mérséklődött - fűzte hozzá. A főosztályvezető megjegyezte, hogy az olajár csökkenése részben a koronavírus-járványnak tudható be.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések