Hirdessen itt

Megújul a sümegi vár

A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében egy éven belül megújul a sümegi vár. A több mint másfél milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően helyreállítják a keleti épületrészt és a korabeli váréletet idéző kiállítást alakítanak ki - mondta a beruházás pénteki alapkőletételi ünnepségén a két program közös miniszteri biztosa.

 Virág Zsolt közölte: a vár első emeletén kap majd helyet a 16. századot idéző interaktív kiállítás, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően műhelyek és különböző mesterségek udvarai lesznek majd látogathatók. A beruházás 1 milliárd 65 millió forintból valósul meg. Virág Zsolt felidézte: a veszprémi püspökök tulajdonában lévő sümegi várat elsőként 1318-ban említik okiratok, azonban a vár magját képező lakótorony már 1290 körül felépült. Veszprém 1552. évi eleste után Sümeg püspöki székhely lett.

A Rákóczi-szabadságharcban még szerepet játszott a vár, a császári csapatok 1720 táján hagyták el az addigra használhatatlanná vált erődítményt. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a négy évvel ezelőtt útjára indított Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében 15 vár és 19 kastély újul meg országszerte összesen 60 milliárd forintból.

Szavai szerint a fejlesztéssorozat "az ország újraépítését jelenti". Fontos szempontnak nevezte, hogy a várak úgy újuljanak meg, hogy képesek legyenek programot kínálni a látogatóknak.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a térség legnagyobb munkáltatójaként a sümegi várat üzemeltető Papp család 200 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztéshez. Elmondta, a járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetésével összhangban várhatóan június 20-án megnyitnak a NÖF üzemeltetésben működő örökségvédelmi épületek.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a térség erőssége a turizmus, hozzátéve, hogy az ágazat sikerességének zálogát a sümegihez hasonló fejlesztések jelentik. Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram egyik nyertese Veszprém megye, hiszen a sümegi vár mellett megújul a sümegi palota, a nagyvázsonyi vár, a cseszneki vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a várpalotai Zichy-kastély.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések