Hirdessen itt

Javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az uniós források felhasználására

Hétpontos javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az Európai Unió következő hétéves költségvetési forrásainak magyarországi felhasználására - közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szombati videóüzenetében.

 A Badacsonyból bejelentkező szocialista politikus a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta: Magyarországon két konzultáció indul. A kormány nemzeti konzultációját "álkonzultációnak", "magyarázkodó és agymosó kampánynak" nevezte, majd hozzátette: ezzel szemben az Európai Bizottság "valódi társadalmi párbeszédre hívja" a magyarokat az uniós költségvetésről.

Kiemelte: az MSZP az első olyan szervezet Magyarországról, amely írásban is leteszi javaslatait az uniós költségvetésről és a Magyarországnak járó közel hétezer milliárd forintról.

Ujhelyi István szerint a következő hét évben fókuszba kell kerülni az embereknek, hétköznapi problémáiknak és szociális kérdéseiknek. Ezek között említette a munkahelyteremtést, a megszűnő munkahelyek pótlását, a szociális ellátórendszer minőségének erősítését, az oktatás és az egészségügy fejlesztését, a méltó lakhatás megteremtését és a biztonságos időskor intézményeinek megerősítését.

Jelentős összegeket tartanak továbbá szükségesnek az egészségügyi intézményrendszer fejlesztésére, illetve a jövő generáció problémáinak megoldására: az ifjúsági munkanélküliség felszámolására, átképzésekre, fiatalok vállalkozás-alapításának támogatására, lakhatási és családalapítási lehetőségek fejlesztésére.

Hozzátette: az MSZP támogatja az európai zöld megállapodást, a Magyarországnak járó összegből pedig energiahatékonysági programokra, környezetkímélő közlekedési módok elterjesztésére és épületenergetikai programok indítására költenének.

Követelik továbbá közvetlen önkormányzati források megnyitását, illetve a jogállami kritériumoknak megfelelő pénzköltést. Azaz ha a kormány "képtelen szabályosan felhasználni" az uniós forrásokat, akkor a bizottság vonja meg tőle a pénzköltés lehetőségét, és saját hatáskörben ossza el azt - mondta.

Ujhelyi István fontosnak nevezte még a kohéziós források és az agrártámogatások megvédését is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések