A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Franciaországban ellenőrzés alá került a járvány, de nem tűnt el teljesen

Franciaországban a koronavírus-járvány jelenleg ellenőrzés alatt van - jelentette ki pénteken Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is.

"A vírus továbbra is jelen van, különösen néhány régióban, de nagyon lassan terjed. Ott ahol mintegy 80 ezer új eset volt naponta március elején, még a karantén előtt, jelenleg ezerre becsüljük az új esetek számát naponta" - mondta a professzor a France Inter közrádióban.

"Minden azt mutatja, hogy jelentős a csökkenés. Főleg azért, mert már minden eszközünk megvan az új esetek kiszűrésére. Tesztelünk, kidolgozott szisztéma van az elkülönítésre és a kontaktok felkutatására, és így természetesen elkerülhető a vírus szétterjedése" - hangsúlyozta az immunológus.

A professzor által vezetett tudományos tanács, amely a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos kríziskezelésben segíti a hatóságokat, négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a következő hónapokra "az ellenőrzött járványhelyzettől a kritikus romlásig".

"Úgy gondoljuk, hogy az egyes számú forgatókönyv, azaz a járvány ellenőrzés alatt tartása a legvalószínűbb. Ez egyrészt a karantén következményei miatt van így, másrészt a vírus feltételezhetően érzékeny a hőmérséklet-változásra" - jelezte a tudományos tanács elnöke.

A jelenlegi helyzet szerint a feltárt gócpontokat az egészségügyi hatóságok kézben tartják, és fel is tudják számolni. A többi forgatókönyv szerint viszont a gócpontokat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani, és új fertőzési láncolatok alakulnak ki, ami azt jelentené, hogy a járvány fokozatosan új erőre kap.

"Bármi is történik, az általános karantént nem fogjuk újra elrendelni Franciaországban. Az első alkalommal muszáj volt, nem volt választásunk, de túl nagy árat fizetünk érte" - hangsúlyozta.

"Biztos, hogy a lakosság még egyszer nem fogadja el (a karantént), a gazdasági következmények óriásiak lennének, és egészségügyi szempontból sem kívánatos" - hívta fel a figyelmet Jean-Francois Delfraissy, arra emlékeztetve, hogy a Covid-19-en kívül minden más betegség diagnosztikai késedelmet szenvedett az elmúlt több mint két hónapban.

"Mit csinálunk, ha a helyzet romlik? Nagy megelőzési programra van szükség" - mondta a professzor, aki az eddig egészségbiztonsági intézkedések (kötelező maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, távolságtartás és rendszeres kézmosás) várhatóan még hosszú időre szóló betartására kért mindenkit.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter kijelentette, reméli, hogy az iskolákban enyhíteni lehet az előírásokon, miután francia szakértők szerint a gyerekek nem számítanak a vírus legfőbb hordozóinak és kevésbé is fertőződnek meg, mint a felnőttek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban április 14. és május 12. között több mint hatszáz gyermek részvételével készült vizsgálat megcáfolta azt a - másfajta vírusok terjedése alapján - a koronavírus-járvány kezdetén elterjedt feltételezést, miszerint a gyerekek jobban fertőznek és jobban fertőződhetnek, mint a felnőttek.

"Három-négy hónappal ezelőtt még semmit nem tudtunk erről a vírusról, de most már tudjuk, hogy a gyerekek kevésbé hordozzák a vírust és kevésbé fertőznek" - mondta Robert Cohen gyermekinfektológus az RTL kereskedelmi rádióban. A főorvos 27 gyermekorvossal együtt 605 11 évesnél fiatalabb gyerek esete alapján vonta le a következtetést.

Franciaország az európai járvány egyik fő gócpontja, a halálos áldozatok száma az egészségügyi tárca csütörtök esti összesítése szerint 29 065, de az elmúlt 24 órában már csak 44-en vesztették életüket. Lélegeztetőgépen 1163-an vannak, ami 47-tel kevesebb, mint szerda este, és a súlyos esetek száma a kijárási korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldása óta sem nőtt. Az április 9-i tetőzéskor több mint 7 ezren szorultak lélegeztetőgépre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések