Hirdessen itt

Erdélyi magyarok a nagyvilágban: már több mint ezren kitöltötték a kérdőívet, válaszok csaknem félszáz országból

A hétvégén meghaladta az ezret azok száma, akik kitöltötték az Erdélyi magyarok a nagyvilágban 2020 című kutatás kérdőívét.

Amint arról beszámoltunk, a kutatás célja, hogy választ kapjunk,

miért hagyják/hagyták el a külföldön (de nem Magyarországon) élő erdélyi magyarok Romániát, hogyan élnek ott, ahol jelenleg tartózkodnak, mennyire tudnak maguk köré egy „kis magyar világot teremteni”, illetve miként viszonyulnak Romániához és Magyarországhoz.

A kutatás előzményeihez hozzátartozik az MTA TK Kisebbségkutató Intézet által végzett, Magyarok külföldön című kutatás, amely a magyarországi kivándorlást és a külföldön munkát vállaló vagy lakó magyarországiak életvitelét vizsgálta. Az Erdélyi magyarok a nagyvilágban 2020 az MTA TK KI által kidolgozott kérdőívet adaptálja az erdélyi magyarokra.

Eddig 45 országból érkeztek válaszok. Legtöbben, a kitöltők csaknem 20-20 százaléka jelenleg Németországban és az Egyesült Királyságban él, ezt követik az Egyesült Államokban és Kanadában élők 8-8 százalékkal.

Több mint 50 kitöltés érkezett Ausztriából, Dániából és Svédországból is. A fentiek mellett olyan exotikus országokban is élnek a kérdőív iránt érdeklődő erdélyi magyarok, mint Francia Guyana, Mianmar vagy Új-Kaledónia. A kérdőívet július 12-ig lehet kitölteni.

Forrás: kronikaonline.ro

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések