A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elképesztő ügynöki jelentés látott napvilágot: így verte át a Karthago együttes a szovjeteket

 Elképesztő történetet leplezett le az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ABTL).

„A Karthago árverte a szovjeteket” – erről jelentett a Dalos fedőnévre hallgató ügynök, azaz Vikidál Gyula még 1985-ben. Az intézet Facebook-oldalára felkerült történet szerint a 40. születésnapját tavaly ünneplő rockzenekar helyett 1985-ben ugyanis Karthago néven a Varga Miklós Band ment turnézni a Szovjetunióba úgy, hogy az ottani szervezőiroda erről mit sem tudott.

„Az Interkoncert nem közölte a szovjet Goszkoncerttel a Karthago együttes feloszlását, hanem azokat becsapva a V. M. Bandot [Varga Miklós énekes és kísérőzenekara] Karthago együttesként küldte ki koncertek megtartására. Így most a V. M. Band Karthago néven koncertezik december 20-ig a Szovjetunióban” – állt a most nyilvánosságra hozott jelentésben, amelynek a Blikk utánajárt.

A lapunk által megkérdezett két legendás zenész, Szigeti Ferenc és Varga Miklós Dalos személyével nem kívánt foglalkozni, azt azonban elárulták, nem teljesen igaz a történet.
– Részben igaz, részben nem – kezdte Szigeti, a Karthago gitárosa, zenekarvezetője. – 1985 tavaszán úgy döntött a zenekar, hogy miután az elmúlt hat évben folyamatosan koncerteztünk, volt, hogy 320 bulink is volt egy évben, pihenünk egy kicsit. Mindenki elkezdett más projektekben dolgozni, volt, aki vidéken zenélt, így amikor megérkezett az Interkoncert felkérése, a Karthago nem tudott felállni – emlékezett vissza Szigeti, aki akkor a Hungaroton zenei producereként is dolgozott, épp a Varga Miklós Banddel. Így jött az ötlet, hogy ha a Karthago nem tud kimenni, menjenek ők, és játsszák ők el a dalokat.

– Megbeszéltük, hogy ők megtanulják a nagy Karthago-slágereket, én is megtanultam pár dalt tőlük, és belevágtunk. Természetesen jeleztük a Goszkoncertnek, hogy vannak személyi változások, de azt elfogadták – mesélte Szigeti Ferenc, aki elárulta, végül mind a két banda neve szerepelt a plakátokon.
– Akkoriban egy szovjet turné nagyon nagy lehetőség és jó pénz is volt, így természetesen igent mondtunk. Hatalmas élmény volt, főleg, hogy már ismertek minket arrafelé a Világifjúsági Találkozókról, rá-adásul nekik mi voltunk a Nyugat – nevetett Varga Miklós.

A zenekarnak még úgy is hatalmas kaland volt a lehetőség, hogy Szigeti szerint nem voltak éppen luxuskörülmények.

– Előfordult, hogy nem volt fűtés a szállodában vagy az autóban, amivel vittek minket ide-oda. Közben persze hatalmas kaland volt, nagy stadionokat töltöttünk meg.

Nem sok hasznot hajtottak

Az állambiztonsági szolgálatoknak a zenei életben is rengeteg besúgójuk volt, így szinte mindent tudtak a hazai együttesekről. Fellépésekről, koncertek utáni bulikról, tagcserékről, veszekedésekről és kibékülésekről is rendszeresen jelentettek a hatóságoknak, ám ezek nagy része vagy használhatatlan, vagy pedig érdektelen volt, így például valószínűleg ezzel a Dalos-jelentéssel sem mentek sokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések